Hétfőn megjelent tanulmányával beleszólt a dollárról, mint nemzetközi tartalékvalutáról szóló vitába az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szervezete (UNTAD). A javaslat szerint egy olyan multilaterális alapon működő nemzetközi pénzügyi rendszert kellene létrehozni, amelyben az államok együttműködnek az árfolyamok fenntarthatósága érdekében azok kiigazításában, és amely így segíti a többlettel (például Németország, Kína), illetve hiánnyal (például az Egyesült Államok) rendelkező országok folyó fizetésimérleg-korrekcióját.

Egy olyan ország számára, amely nemzeti valutáját nemzetközi tartalékvalutaként használják, nagyobb felelősséggel jár nemzeti valutaárfolyamának kiigazítása - áll az UNCTAD jelentésében. Következésképpen a dollár tartalékvalutaként történő használata jelentős mértékben hozzájárult a nemzetközi folyó fizetésimérleg egyensúlytalanságok kialakulásához, és ezzel a pénzügyi válsághoz.

Az ENSZ-szerv által javasolt multilaterális alapú rendszer megfékezné a devizapiaci spekulációt, megelőzné a devizaválságokat és a hosszan tartó folyó fizetésimérleg egyensúlytalanságokat, és segítségével megelőzhető lenne a fejlődő országok adósságcsapdába kerülése. Ezek következtében jelentősen csökkentené a devizatartalékok iránti igényt.

Azt azonban a tanulmány írói is elismerték, hogy a váltás nem megy egyik napról a másikra.