A Grönland fölött kialakult rendkívül alacsony légnyomású zóna a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére. A Xaver nevű orkán valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben már csütörtök reggel leállt a hajóközlekedés és leállt a munka a tengerre telepített szélerőmű-parkokban.

Az Elba torkolatában fekvő Hamburgnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején. Akkor 340-en haltak meg a természeti katasztrófában. A védműveket azóta megerősítették, a gátak a dagály legmagasabb állásakor mért átlagos szintnél 7,5 méterrel magasabb vízoszlopokat is kibírnak, így jelentősebb áradásokra nem számítanak a térség legnagyobb városában.

Ugyanakkor egy sor óvintézkedést bevezettek, a városi magasvasúton például ritkították a járatokat, a metró- és buszjáratokat pedig sűrítették. Az iskolákban tanítási szüntet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart. Csak a kidőlő fák eltakarítására négy akciócsoportot szerveztek.

A hamburgi repülőtéren csütörtök délelőtt 10 óráig összesen 20 járatot töröltek. A Germanwings légitársaság budapesti járata nincs közöttük. A vihar csütörtök este és péntekre virradó éjjel lehet a legerősebb. Az utakat péntek reggelre sok helyütt jégpáncél boríthatja be, és megérkezhet az első hó is, helyenként 10 centiméteres hótakaró lehet a vihar végére.

A német vasúttársaság készenlétbe helyezett 64 hókotró szerelvényt és összesen 34 darab, a behavazott, befagyott váltók kiolvasztására használt berendezést, és számos régi dízelmozdonyt is, hogy ne álljon le a közlekedés, ha leszakadnak a felső vezetékek.

A vihar miatt jelentősen emelkedik a szélerőművek termelése. Ennek hatására az azonnali szállításra kínált áram kilowattóránkénti ára a német nagykereskedelmi piacon egy nap alatt 40 százalékkal 31,5 euróra süllyedt - számolt be a Handelsblatt című üzleti lap.

QP | Quality Placement