Az alapkamat 9,5 százalékról 10,5 százalékra nőtt. A szakértők 50-100 bázispontú kamatemelést vártak. Az orosz központi bank az idén eddig már összesen 500 bázisponttal növelte az irányadó kamatot. A bank csütörtökön jelezte, hogy kész további kamatemelésre.

A jegybank az inflációs célt meghaladó fogyasztói áremelkedéssel, a rubel gyengélkedésével és a nyomott olajárakkal indokolta a lépést.

A rubel az év eleje óta csaknem 42 százalékkal gyengült a dollárhoz képest az olajárak csökkenése és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt.

A jegybankot nyugtalanítja az infláció, amely november végén 9,1 százalék volt az október végi 8,4 százalék után. A bank csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint az idei infláció 10 százalék lesz, a jövő év első három hónapjában az éves infláció meghaladja majd a 10 százalékot.

A fogyasztói árindex emelkedésének részben a rubel gyengülése az oka, de abban az is szerepet játszik, hogy Oroszország megtorlásként a nyugati szankciókkal szemben betiltotta a legtöbb nyugati élelmiszer importját, ami áremelkedést váltott ki a belföldi piacon.

A jegybank előrejelzése szerint a gazdaság idén 0,6 százalékkal nő, jövőre stagnáló gazdasági teljesítményt várnak.

A jegybanki bejelentés után a rubel árfolyama történelmi mélypontra, 55,35-re zuhant a dollárral szemben. Az orosz központi bank idén eddig több mint 75 milliárd dollárt költött a rubel védelmére, ezen belül csaknem 5 milliárd dollárt azóta, hogy november 10-től lebegtetik a rubelt.