Ha a kormány nem segít a vendéglátóiparon a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején meghozott megszorítások ellensúlyozására, nagyon sokan lehúzhatják a rolót és több tízezer, akár százezernyi ember is utcára kerülhet az országban - mondta a Maszol megkeresésére Kovács Ferenc, két ismert kolozsvári kávézó és étterem üzemeltetője.

Immár csakis azokat engedhetik be az éttermekbe, kávézókba, akik rendelkeznek oltási igazolással. Ezzel, illetve azzal, hogy csak a kapacitásuk maximum ötven százalékával működhetnek, tulajdonképpen „már nem éri meg nyitva tartani”. Kolozsvárott, ahol az átoltottsági arány meghaladja az ötven százalékot, legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk az éttermeknek, kávézóknak, míg az ország más részein egészen éjfélig megengedett a nyitva tartás, holott ezt az engedékenységet a fertőzöttségi ráta és az alacsony átoltottsági arány nem indokolná.

„Volt egy egészen jó nyár, amikor a forgalmat tekintve elfogadhatónak mondható az idény, azonban az újabb megszorításokkal már kérdéses, hogyan sikerül kitelelni.” Az ősz, illetve a hideg idő beálltával eleve 20–25 százalékkal csökken a forgalom, hiszen a teraszokon ilyenkor már egyre kevesebben foglalnak helyet, a beltérben pedig maximum félházzal működhetnek a helyek, és csakis az oltottakat engedhetik be.