"Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megállítsuk" - írta Steve Jobs, az Apple néhai vezérigazgatója a Palm vezérének, Ed Colligannek 2007-ben arra célozva, hogy a technológiai cégeknek be kellene fejezniük egymás legjobb munkatársainak elszipkázását. A mondat egy olyan levelezésből származik, amely az Apple, a Google, a Palm, az Intel és az Adobe vezetősége között folyt. A cégvezetők arról egyeztettek, hogy megszüntetik egymás szakembereinek levadászását.

A levelezés kiszivárgása olyan konspirációkhoz vezetett, amelyek szerint a vállalatok így próbálták alacsonyan tartani a béreket. A karellezés sokba fog kerülni a vállalatoknak, ugyanis a még függőben lévő ügyben a bíróság fukar ajánlatnak tartotta a peren kívüli megegyezésben ajánlott a 324 millió dollárt. Ennél nagyobb bírságot is kiszabhatnak.

Jobb a versenytárs?

"Ma vennék egy Macet, ha nem a Microsoftnál dolgoznék" - írta Jim Allchim, a Microsoft Windows igazgatója Bill Gatesnek, a vállalat akkori elnöknek, és Steve Ballmer vezérigazgatónak 2004-ben. Az e-mail 2006-ban került napvilágra egy iowai fogyasztóvédelmi per során. Allchin - aki már tervezte távozását a cégtől - egy hónapon belül lemondott. A Microsoft peren kívül végül megyezett az Iowa állambeli bírósággal. A feltételeket nem hozták nyivlánosságra.

"A legjobb barát, a pénz, elintézi" - írta Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója egy kollégájának 2006-ban. Otellini a Dell alapítójára, Michael Dellre utalt ezzel, miután a Dell visszalépett attól a tervétől, hogy chipeket vásároljon az Intel riválisától, az AMD-től. A levél bizonyítékként szerepelt abban a 2009-es eljárásban, amelyben New York állam megvesztegetéssel vádolta az Intelt. A vád szerint a cég fizetett azért, hogy a komputergyártók az ő chipjeit használják, ne váltsanak át az AMD termékeire. Az Intelnek ez a kaland 2012-ben 6,5 millió dollárjába került - ennyiben egyeztek ki a felek. Az Intel nem ismerte el a törvénysértést.

Kinek fájt végül?

"Némi fájdalmat kell okoznunk az Oracle-nek." Ez a mondat az említett cég legnagyobb riválisának, az SAP vezérigazgatója, Leo Apotheker leveléből származik, amelyet kollégájának, Bill McDermottnak küldött 2005-ben. Apthoteker arra célzott, hogy a német szoftveróriás felvásárolta az Oracle egyik partnererét, amely az ameriakai szoftvercég ügyfeleinek számításchnikai támgoatást nyújtott. Így hozzáfért az Oracle szoftvereihez, majd elkezdte használni azokat anélkül, hogy licencdíjat fizetett volna értük. Az Oracle 2007-ben beperelte az SAP-t azzal vádolva riválisát, hogy ellopta az üzleti titkait. A felek végül 2014-ben egyeztek meg 357 millió dollár kártérítésben - Apotheker levele mintegy beismerésként szerepelt az ügyben.

"Ez az olajkút egy rémálom, ahol mindenki mindenfelé rohangált". Ez a mondat Brian Moreltől, a BP egyik mérnökétől származott. Egy Richard Miller nevű kollégájának írta 2010-ben, hat nappal azelőtt, hogy az említett olajkút, a vállalat Deepwater Horizon fúrótornya felrobbant Louisiana állam partjainál. Ez az volt az egyik olyan üzenet, amely arra utalt, hogy a BP többet tehetett volna a katasztrófa megelőzése érdekében. A letagadhatatlan bizonyíték nagy szerepet játszott abban, hogy a cég belemenjen egy 28 milliárd dollárt elérő kártérítés kifizetésébe.

"Ma reggel összfuthatnánk valamikor? Fontos." - írta Mathew Martoma, az SAC Capital portfoliómenedzsere Steven Cohen vezérigazgatónak 2008-ban. Az ártatlannak tűnő megfogalmazással a 14 milliárd dollár vagyont kezelő hedge fund menedzsere figyelmeztetni akarta főnökét, hogy dollármilliókat bukhatnak egy ügyleten. Az e-mail bizonyítékul szolgált egy perben, amelyet amerikai kormány indított Maratoma ellen bennfentes kereskedelem vádjával. A menedzsert az eljárás végén kilenc évre ítélték, a SAC elismerte bűnrészességét és 1,2 milliárd dollár bírságot fizetett.