Tavaly májusban alakult ki kormányválság Csehországban, amikor a Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), valamint az Andrej Babis által alapított és irányított ANO Mozgalom között vita alakult ki az ország pénzügyi rendszerének átalakításáról. Sobotka a gazdasági tárcát vezető Babist elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte, hogy kiszállnak a koalícióból és pártja lemond a kormányzásról.

Végül a döntést visszavonták, ezzel elmaradtak az előrehozott választások, de kirúgta miniszterét, jelezve, hogy nem tudják vele elképzelni a folytatást, és azt is kizárta, hogy az októberi választásokon szövetségre, utána koalícióra lépjen a CSSD és az ANO. A koalíció harmadik tagja, a kereszténydemokrata KDU-CSL is kizárta a Babisékkal való együttműködést.

Az októberi választást végül az ANO nyerte, de a kormányzáshoz szükséges többség nélkül, a többi párt elzárkózott a koalíciótól. Milos Zeman államfő ezzel együtt kétszer is felkérte a volt-pénzügyminisztert, a régió egyik leggazdagabb embereként ismert Babist a vezetésre.

Megállapodás viszont csak most, nyolc hónappal később született: az ANO és a CSSD újra együtt adják majd a kormányt. De a két pártnak így sem lenne többsége, a 200 fős alsóházban az ANO-nak 78, a CSSD-nek 15 mandátuma van. Így szükség volt arra, hogy a Csehország és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) a maga 33 mandátumával kívülről támogassa a kormányt - írja az Info.cz.

De a kormányzás így sem indulhat zökkenőmentesen: Babis már korábban bejelentette, hogy a külügyminiszteri posztot Miroslav Pochénak szánja, akit viszont nem támogat az a Milos Zeman, aki végig kitartott a milliárdos miniszterelnöksége mellett. Az elnök már jelezte, vissza fogja utasítani Poche kinevezését. Babis már megígérte, hogy mást keres a pozícióra, viszont a CSSD feltétele a koalíciós kormány megalakítására épp az, hogy ő legyen a külügyi tárcavezető.

Így most az látszik a legvalószínűbbnek, hogy az Alkotmánybíróságig jut az ügy. Jogilag pedig Zemannak nincs alapja arra, hogy visszautasítsa Poche kinevezését.

Még egy banánhéjon elcsúszhat a kormányalakítás: egy meg nem nevezett képviselő azt mondta az Info.cz-nek, hogy a CSSD-n belül csak 60 százalék támogatta a közös koalíciót, 40 százalék ellene szavazott, így nem biztos, hogy bizalmat szavaznak a kormánynak a parlamentben sem. Ahogy a kommunisták közül sem mindenki ért egyet a külső támogatással.

A fotó forrása: Michal Cizek/AFP.