A kialakulófélben lévő El Nino időjárási jelenség durva visszaesést okozhat a kávétermésben Ugandában, Afrika legnagyobb termelő országában, illetve a vele szomszédos Kenyában - jelentette a Bloomberg. Az El Nino a Csendes-óceán egyenlítői része felett alakul ki a forróság hatására. A világ egyes részein szárazságot okoz, míg máshol özönvizeket okoz. Az utóbbiak közé tartozik Afrika keleti partvidéke.

Amerikai időjósok a legerőteljesebb El Ninóra számítanak a vele kapcsolatos statisztikai feljegyzések kezdete, 1950 óta. Az időjárási anomália Kelet-Afrika egyes részeire felhőszakadásokat hozhat, ami Ugandában, Kenyában, Tanzániában, Rwandában és Burundiban komoly áradásokat okozhat. Az ENSZ humanitárius segélyszervezetei komolyan veszik a figyelmeztetéseket, ezért kiadták a saját vészjelzéseiket.

Mi lesz a virágzással?

Az ugandai és kenyai kávéipari hatóságok úgy vélik, hogy a heves esőzések kárt okozhatnak az idei termésben. A magas páratartalommal összefüggő növénybetegségek gyakoribbak lehetnek a szokásosnál. Ezenfelül a farmereknek gondjuk akadhat a gyomok eltávolításával és a metszéssel is - mondta Grenville Kiplimo Melli, a Kenyai Kávéigazgatóság ideiglenes kávéigazgatója. Attól tartunk, a rossz idő tönkreteheti a virágzást - tette hozzá.

Uganda több mint hárommillió zsák (egy zsák 60 kilogramm) kávét exportált tavaly október és idén július között. Ezzel a hetedik helyen áll a világ kávéexportőreinek rangsorában. Kenya 616 ezer zsákot értékesített, amivel Afrika negyedik legnagyobb exportőre. Sajátos módon a túl sok csapadék a kávé termésének megfelelő kiszáradását is késleltetheti. Emellett a magasabb területeken termő arabica fajtában a földcsuszamlások tehetnek kárt.

Jótékony szárazság

Az arabicát júliustól februárig, a gyengébb minőségű robustát október és december között takarítják be Ugandában. Kenyában a szokásosnál több esőt jósolnak a meteorológusok az októbertől decemberig tartó esős évszakban. Ezt rövid zivatarok követhetik januárig az ország kávétermő területein. Ezzel elvész az a normál esetben száraz évszak, amikor a jótékony napsütés megfosztja víztartalmuktól a kávészemeket.

Tanázniában jobbnak ígérkezik a helyzet. A termelési ciklus emelkedő ágában lévő farmerek ötven százalékkal növelhetik termelésüket - véli Primus Kimaryo, a Tanzániai Kávétestület kávéminőségért felelős igazgatója. Szerinte az ország termőterületeit nem fogja érinteni a több eső, mivel az az ország tengerpartjain várható. Tanzánia 601 ezer zsák kávét exportált október és július között.

Tegnap a vészjósló előrejelzések ellenére még csökkent a decemberi szállítású arabica kávé tőzsdei jegyzése az USA-ban. Fontonként 1,6 százalékkal, 1,223 dollárra esett az ár.