A vallon parlament döntése értelmében a teljes védettséggel vagy a friss koronavírus-testtel rendelkezők, valamint azok, akik már igazoltan átestek a vírus okozta fertőzésen, korlátlanul látogathatják a bárokat, éjszakai klubokat. Emellett beltéri rendezvényeken vehetnek részt és idősotthonokba látogathatnak az orrot és a szájat eltakaró maszk használata nélkül is.

Elio Di Rupo vallon miniszterelnök közölte: oltási igazolványra lesz szükség a fitneszközpontok és valamennyi sportcsarnokban szervezett esemény látogatásához is. Az intézkedés célja, hogy nagyobb biztonságot nyújtson a beoltottaknak és meggyőzze azokat, akik mindeddig ellenálltak. A szabályozás október közepétől lép hatályba és december 31-ig marad érvényben. Di Rupo hozzátette: lehetőség van az intézkedés visszavonására, ha a vírushelyzet megköveteli.

A vallon kormányfő bejelentését követően alig néhány óra leforgása alatt több mint négyezren jelentkeztek a koronavírus elleni oltásra, szemben az előző napok átlagos 800 jelentkezőjével. Néhány nagyvárosban az oltásra jelentkezők száma megközelítette az ötezret.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó vallon szabályozás szinte azonos a brüsszeli régióban bevezetni tervezett rendelkezéssekkel. A fővárosi régióban leghamarabb szintén október 15-én léphet hatályba a szabályozás. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze a jövő héten dönthet az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt és az azt megelőz hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma közel azonos arányt mutat. Egy hetes viszonylatban egy százalékkal több, naponta átlagosan 2020 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba Belgiumban.

Ugyanebben az időszakban naponta átlagosan közel hatan haltak meg a vírusfertőzés szövődményeiben, ez az adat 22 százalékkal marad el az előző heti számoktól. Naponta átlagosan 52 embert szállítanak kórházba a koronavírus miatt, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző jelentési időszak adataihoz képest. Jelenleg 662 embert ápolnak kórházban, közülük 210 beteget kezelnek intenzív osztályon koronavírus miatt.

A járvány megjelenése óta 1 millió 233 ezer 723-an fertőződtek meg és 25 554-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.