A picodi.com szerint - amely a Globalpetrolprices.com adatait használta fel - 2021 első félévében az előző év azonos időszakához képest Magyarországon 20,2 százalékos emelkedés történt az üzemanyag árak tekintetében, ezzel pedig az "előkelő" első helyezést értük el európai viszonylatban - írja a hvg.hu.

Európában a legnagyobb emelkedés hazánk mellett Törökországban (+19,4 százalék), majd Luxemburgban (+16,9 százalék) történt. Ellentétes tendencia csak Máltán és Albániában volt megfigyelhető, ahol az éves benzinár-változásban kismértékű csökkenés történt.

Az üzemanyagárak más európai országokban is emelkedtek, többek között Németországban (+10,6 százalék), Spanyolországban (+9,3 százalék) és Írországban (+5,2 százalék) is.

Az oldal azt is megnézte, hogy kik veszik a legolcsóbban a benzint: Európában az oroszok tölthetik a legolcsóbb benzint a tankba – ebben az országban 1 liter benzin 0,54  euróba kerül. A legmagasabb árat Hollandiában találjuk, itt 1,72 euró egy liter benzin ára. Magyarországon, 2021 első felében az átlagos benzinár 416 Ft (1,17 euró) volt, ami a 14. helyet jelenti a figyelembe vett 42 országból.