Az elmúlt napok viharaiban először megszólaló miniszterelnök a képviselőház előtt leginkább azt hangsúlyozta, hogy országával méltánytalanul bánnak a befektetők, de nem szabad követni a piaci idegességet. Az olasz gazdaság helyzete stabil, a politikai rendszer szilárd, időben jóváhagytak egy 80 milliárd eurós, minden nemzetközi fórumon támogatott költségvetési kiigazítási csomagot.

Berlusconi minden szavával igyekezett hangsúlyozni, hogy a politikai vezetés a helyén van, kiemelte hogy kormánya tervei 2013-ig szólnak - vagyis nem távozik előbb.

Az olasz kötvények elszállását sok piaci elemző magyarázta azzal - túl a 120 százalék felé közelítő államadósságon - , hogy nem tudni, az ingatag koalíciós helyzetben, egy botrányokkal és büntetőeljárásokkal szembenéző kormányfővel az élen, ki tudná kézbe venni a dolgokat szükség esetén.

Ezt az olasz politikusok is megértették végre, erre utalhat Berlusconi megszólalása mellett az is, hogy a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini közölte: lerövidítik a ma kezdődő nyári parlamenti szünetet. Erre nemcsak az esetleg tovább éleződő olasz helyzet miatt lehet szükség, hanem azért is, hogy mielőbb megszavazhassák azt a július végén elfogadott uniós tervet, amely egyebek közt lehetővé tenné, hogy az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) elkezdhessen kötvényeket vásárolni, illetve hogy átmeneti hitelkeretet nyújtson egyes euróországoknak.

A programot minden ország parlamentjének meg kell szavaznia ahhoz, hogy működésbe léphessen − emlékeztetett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki közleményben hangsúlyozta: az olasz és a spanyol kötvénypiaci fejlemények komoly aggodalomra adnak okot, de azok nem tükrözik az eurózóna harmadik, illetve negyedik legnagyobb gazdaságának valós helyzetét.