Az iraki menekültcsalád a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában kényszerült mintegy négy hónapot tölteni még 2017-ben – derült ki az Emberi Jogok Európai Bírósága dokumentumaiból.

A menekültcsalád eredetileg azért hagyta el Irakot, mert a kurd származású családfőt megkínozták a helyi biztonsági szolgálat emberei. Több országon is átutaztak, mire 2017. április 3-án a Tompában található tranzitzónába értek, ahol a menedékkérelmüket is benyújtották.

A családnak egy élethez alkalmatlan konténerben kellett várnia a tranzitzónában, amíg kérelmét elbírálták. Rendőr kíséretében hagyhatták el a tranzitzónát fontos találkozók miatt, mint például orvosi látogatás.

A várakozás alatt a feleség veszélyeztetett terhes volt, ezért a nőt kiengedték a magyar hatóságok, hogy elmehessen a kórházba vizsgálatokra, azonban eközben az édesapa végig bilincsben volt.

A család embertelen és megalázó bánásmód, szabadsághoz és biztonsághoz való jog megsértése, valamint a lehető leggyorsabb hatósági elbírálás elvének megsértése miatt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a magyar hatóságok valóban embertelen bánásmódban részesítették az iraki családot, valamint megállapították azt is, hogy az édesapa bilincsben tartása is törvénytelen volt.

A család a szabadon engedése óta új otthonra lelt Németországban.