Eddig finoman szólva sem a kínaiak voltak a legjobb private banking ügyfelek. A magas profit iránti elvárás persze érthető és jogos, ám ha e mellé alacsony banki díjakat is szeretnének, ráadásul vagyonuknak csak töredékét bízzák egy-egy pénzintézetre, akkor elég nehéz helyzetben vannak a bankárok. Mindez az eddigi eredményen is meglátszik: amíg Nyugat-Európában átlagosan 23, az Egyesült Államokban pedig 32 százalékos profitot tudnak realizálni a private banking ügyfelek, addig Kínában mindössze 17 százalék az átlaghozam.

Ez a 17 százalék ráadásul már komoly előrelépés a korábbiakhoz képest. A kínai private banking szektor egy év alatt hat százalékponttal tudta növelni az átlagos profitot, a sikert pedig nagyrészt az ügyfelek lassan változó hozzáállásának köszönhetik. Az ázsiai bankszektorban ugyanis rendkívül nagy a verseny, különösen a tehetős ügyfelekért, akik eddig jellemzően több bank között szétosztva tartották vagyonukat. Erre a Lehman Brothers csődje után jó okuk is volt, azóta viszont eltelt öt év és messze nem olyan bizonytalan a helyzet, mint akkor volt.

Nem csak a pénzük elvesztésétől való félelem, de a kínaiak hozzáállása is sokat rontott azon, hogy élni tudjanak a private banking adta lehetőségekkel. Az elmúlt időszakig a többség lényegében egyszerű brókerként tekintett a bankárokra, akiket meg lehet bízni részvényeladással, vagy -vásárlással, de a tanácsot már nem feltétlenül kérték ki. Ebből a szempontból is javuló tendenciát mutat az utóbbi időszak, egyre több gazdag kínai ugyanis nem ritkán a család teljes vagyonának menedzselését is rá bízza.

Pénzszámlálás bankban
Kép: Reuters

A tapasztalatok szerint a gazdag kínaiakat elsősorban az európai és észak-amerikai helyzet, illetve az ott felmerülő lehetőségek érdeklik, vagyis ezekben a témákban kiemelkedően naprakészek a szakemberek. Egy átlagos magán bankárnak 30 ügyfele van és a listán belül is van prioritás.

A változó trendek mellett sem mondható, hogy az összes gazdag kínai a private banking szektorra bízza a pénzét. A McKinsey becslése szerint jelenleg 15 és 25 százalék között lehet a szolgáltatást igénybe vevők aránya, a bankoknak azonban úgy is megéri a szektorban maradni, ha ezek a számok nem nőnek tovább. A kínai gazdagok ugyanis nem csak hogy egyre többen lesznek, de még vagyonuk is gyarapszik: az elmúlt 3-4 évben még papíron is megduplázódott a kínai milliárdosok száma. A trendeket pedig a bakokban is tapasztalják: amíg a tavalyi utolsó negyedévben 9 százalékkal nőtt az új pénz, addig az idei első negyedévben már 11 százalékos növekedést könyvelhettek el.