Erős maradt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, de az ellátási láncban a koronavírus-járvány miatt kialakult zavarok továbbra is korlátozták a gyártáshoz szükséges nyersanyagok beszállítását, ami felfelé hajtja az árakat. Ez az IHS Markit friss jelentésének legfőbb megálllapítása. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 61,4 pontra süllyedt augusztusban, ami február óta a leggyengébb érték, és 1,4 ponttal marad el a júliusi 62,8 ponttól. Elemzők jobb értékre, az előzetesen megadott 61,5 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az 50 pont feletti érték esetében a csökkenés a növekedési ütem lassulására utal.

Miközben a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése növelte a keresletet, számos cég logisztikai problémákról, termék- és munkaerőhiányról számolt be. A márciusi csúcsokhoz képest augusztusban tovább csökkent a termelés és az új megrendelések alakulását tükröző mutató, míg az inflációs nyomások enyhültek, de így is jelentősek maradtak. A feldolgozóipar kibocsátását mérő alindex, amely a kompozit BMI egyik alkotóeleme, és jól tükrözi a gazdaság állapotát, 61,1 pontról 59,0 pontra esett augusztusban.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza közölte: az euróövezeti gyártók egy újabb dinamikus hónapot tudhatnak maguk mögött, és immár a tizennegyedik egymást követő hónapban nőtt a feldolgozóipar teljesítménye. Szerinte a a fő probléma ismét az alkatrészhiány volt; a beszállítók vagy nem tudtak elegendő alkatrészt gyártani, vagy a logisztikai kereslet kielégítéséhez szükséges szállítási kapacitás hiányzott. A folyamatos anyaghiány és az elégtelen szállítási kapacitások azt eredményezték, hogy a gyárak működéséhez a szükséges áruk eladói ismét emelni tudták áraikat. A ráfordítási árak indexe a rekordmagas júliusi 89,2 pontról ugyan 87,0 pontra süllyedt, de így is magas. A gyárak pedig emiatt ismét erőteljesen emelték a kibocsátási árakat.

Jócskán meghaladva a várakozásokat

A termelői árak emelkedése lecsapódik a fogyasztói árakban is: az előzetesen közölt adatok szerint augusztusban az évtizedes csúcs közelébe, 3,0 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben, ami jócskán meghaladva a júliusi 2,2 százalékot, de a piaci elemzők által várt 2,7 százalékot is. A fogyasztói árak emelkedése részben a megnövekedett lakossági fogyasztási keresletnek tulajdonítható, részben pedig a tavalyi alacsony bázisnak. Az áremelkedések ellenére a kereslet rugalmas maradt, és a gyárakban nőtt a befejezésre váró rendelések állománya, pedig a munkaadók növelték a dolgozók létszámát és kisöpörték a késztermékkészletüket.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Görögország teljesített legjobban, 59,3 ponttal 256 havi csúcspontra emelkedett a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe augusztusban. Németországban 62,6 ponttal, Franciaországban 57,5 ponttal, Ausztriában pedig 61,8 ponttal egyaránt hathavi mélypontra, Hollandiában 65,8 ponttal öthavi, Írországban 62,8 ponttal négyhavi, míg Olaszországban 60,9 ponttal, Spanyolországban pedig 59,5 ponttal kéthavi mélypontra csúszott le az index.