Milos Zeman cseh köztársasági elnök kijelentette, hogy gyakorlatilag meg fogja akadályozni, hogy az ellenzék megbuktassa a kormányt, miután az Európai Bizottság vizsgálata szerint hatalmával visszaélve közvetve tovább irányította uniós támogatásokat is élvező vállalatát - derül ki a Radio Praha tudósításából. Zeman mindkét utat blokkolja, amelyek a kormány bukásához vezethetnének.

Ha az ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtásával buktatja meg a kormányt, akkor az államfő ügyvezető pozícióban hagyja az októberben esedékes következő parlamenti választásokig. Ha feloszlatják a törvényhozás alsóházát, akkor Zeman nem fogja elnöki szignóval szentesíteni ezt a döntést.

A botrány forrása, hogy az Európai Bizottság ugyanis nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amelyből egyértelműen kitűnik, hogy Babis korábbi cége, az Agrofert a miniszerelnök státuszával összeférhetetlen módon jutott európai uniós támogatáshoz - adta hírül a Népszava. A brüsszeli testület azért közölte dokumentumát angol és cseh nyelven, mert Babis eddig még nem tett eleget a 2019-es számvevőszéki jelentés ajánlásainak.

Utóbbi szerint Babis egyértelműen összeférhetetlenséggel vádolható, mert olyan vagyonkezelői alapokat irányít, amelyekbe saját vagyonát fejtette be. Az Agrofert indokolatlanul kapta meg a 2017. február 9. óta folyósított több százmillió eurós támogatást. Babis legfőbb érve az, hogy már nincs befolyása az Agrofertre, mivel lemondott a vezetéséről.

Brüsszel szerint azonban mivel a miniszterelnök nevezte ki a csoport mögött álló vagyonkezelői alapban lévő személyeket, az Agrofertet is irányítja, és a miniszterelnöknek „közvetlen gazdasági érdeke fűződik az Agrofert sikeréhez”. A jelentés hozzáteszi, hogy az összeférhetetlenség nyilvánvaló, hiszen Babis maga döntött a saját (szerinte csak volt) cégét érintő uniós támogatásokról.

Ezért Cseh Köztársaságnak vissza kell fizetnie azokat a támogatásokat, amelyeket az Agrofert az Európai Vidékfejlesztési Alaptól és az Európai Szociális Alaptól vett fel az említett időpont, vagyis a cseh összeférhetetlenségi törvény hatályba lépése után. Amennyiben a prágai kormány nem ért egyet a jelentésben foglaltakkal, akkor az Európai Unió Bíróságához fordulhat.