Warren Buffett tőzsdei befektető, aki jó előrejelzései alapján kiérdemelte az "omahai bölcs" becenevet, a Yahoo Finance hírportálnak adott interjújában azt mondta, hogy a koronavírus-járvány kitörése és az olajárak megzuhanása messze nem olyan ijesztő, mint amilyen a 2008-as pénzügyi összeomlás volt - vette át a hírt a Business Insider.

A két jelenség ugyan nagy pofon a tőzsdéknek, de mivel a gazdaságon kívüli tényezők, nem olyan rémületesek, mint amilyen a világ pénzügyi rendszerének összeomlása volt, amely mögött a hitelezés átláthatatlanná válása volt. A 89 éves befektetési guru hozzátette még ehhez, hogy az 1987. őszi tőzsdei összeomlást is riasztóbbnak látta, mint a mostani folyamatokat.

A nyugalmat árasztó interjú idején a vezető amerikai tőzsdeindexek éppen szabadesésben voltak. Az S&P-500 7,6, a Dow Jones 7,8 százalékkal hanyatlott, lezárva a világtörténelem leghosszabb hegymenetét a börzéken. Eközben az olajár 30 százalékkal esett, mivel Szaúd-Arábia és Oroszország túlkínálatot generált, hogy a zuhanó exportbevétellel tönkre tegyék egymást és az amerikai olajpala-termelőket.

Ha valaki elég sok időt tölt a tőzsdék világában, akkor egy idő után elmondhatja, hogy bármi történik is, nem tud sok újat mutatni neki - fejtegette Buffett. Ha folyamatosan figyeljük a piacokat, akkor azt láthatjuk, hogy hajlamosak bármilyen hírt túlreagálni. A guru februárban azt nyilatkozta, hogy legendás cége, a Berkshire Hathaway eredményét befolyásolhatja a koronavírus-járvány.

A tőzsdézőknek ugyan nem kellene erre reagálniuk - hanem a vállalatok hosszú távú tevékenysége és kilátásai alapján kellene meghozniuk részvényvásárlási döntéseiket -, ám egy pandémia nagyon riasztó dolog. Ezért nem marad hatás nélkül egyetlen tőzsdén jegyzett cégre sem.