A kormány által elfogadott gazdaságösztönző intézkedések nem fogják növelni a költségvetési hiányt – idézte a Maszol Adrian Câciu román pénzügyminisztert. A tárcavezetőt a „kormány órája” keretében hívták meg a román parlament alsóházába a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezésére, amely magyarázatot várt Câciutól arra, hogy miként tervezi megállítani a kormány az árak emelkedését, illetve milyen intézkedéseket hoz az államháztartási hiány ellenőrzés alatt tartására.

A pénzügyminiszter szerint az energiaválság és az üzemanyag-ellátási láncok zavara késztette gazdaságot támogató intézkedések meghozatalára a kormányt, és ezek hatása vissza is tükröződik az első negyedévi gazdasági növekedésben.

A támogatások növelik a költségvetési deficitet, ezért döntött a kormány a költségvetési kiadások 10 százalékos csökkentése mellett, így a gazdaságösztönző intézkedések – bár az államkasszából finanszírozzák ezeket – nem fogják növelni az államháztartási hiányt.

Románia „gyors és biztos léptekkel halad egy súlyos válság felé” – jelentette ki válaszul az USR képviselője, Claudiu Năsui volt gazdasági miniszer. Az ország rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van, amire Románia „nemcsak, hogy nincs felkészülve, de nagymértékben akadályoz bennünket egy mamutállam, amely egyre nagyobb méreteket ölt, egyre nagyobbak a kiadásai (...), egyre nagyobb pótlékokban és egyre több kiváltságban részesül”.

Claudiu Năsui szerint az idei első négy hónapban 15,6 százalékkal nőttek az állami kiadások az elmúlt év ugyanezen időszakához mérten, a személyzeti költségek pedig 1,3 milliárd lejjel emelkedtek, dacára annak, hogy a kormány „a nadrágszíj összehúzását” ígérte. A kormány „előkészíti a talajt az adóemeléshez”.