Bojko Boriszov a döntést azzal indokolta, hogy a tavaly a vártnál nagyobb lett az államháztartási hiány, mert számos, az előző kormány által kötött közbeszerzési ügylet nem lett beszámítva a kiadások tervezésénél.

A tavaly július óta hivatalban lévő miniszterelnök tájékoztatása szerint a figyelembe nem vett közbeszerzések miatt az államháztartás tavalyi hiánya a GDP 3,7 százaléka lehet - miközben a korábbi adat 1,9 százalékos GDP-arányos hiányról szólt -, sőt az idén a hiány 6-7 százalékra is felmehet, ha a költségvetésből ki kell fizetni ezeket a közbeszerzéseket.

A miniszterelnök szerint összességében két milliárd levát, átszámítva másfél milliárd dollárt meghaladó ügyletekről van szó, köztük építőipari, illetve hadiipari megrendelésekről.

A közbeszerzési szerződéseket most az ügyészség vizsgálja, hogy az előző kormány miniszterei milyen esetleges szabálytalanságokat követtek el.

Bulgária eredetileg áprilisban tervezte hivatalosan kérni, hogy csatlakozhasson az árfolyamrendszerhez.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.