Szergej Sojgu bejelentése szerint az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-oroszországi Katonai Körzetben, valamint több katonai egységnél hajtsanak végre átfogó ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek. Több mint 150 ezer katonát, 90 repülőgépet, majdnem 880 harckocsit, 1200-nél is több katonai műszaki egységet mozgósítanak ezzel.

Sojgu ugyanakkor közölte, hogy intézkedéseket foganatosítanak az orosz fekete-tengeri hadiflotta Krím-félszigeten található létesítményeinek védelmére.

Kedden két páncélozott jármű vonult be a flotta székhelyére, Szevasztopolba, ahol mintegy ötszáz tüntető követelte, hogy egy orosz üzletembert nevezzenek ki polgármesternek. Az egyik harci jármű az orosz fekete-tengeri flotta vezérkarának bázisán, a másik a Moszkva Ház nevű, kereskedelmi képviseletnek otthont adó épület udvarán állomásozik a belvárosban. Szerdán krími tatárok és oroszbarát tüntetők csaptak össze Szimferopolban.

Az orosz védelmi miniszter sajtónyilatkozata során beszélt arról, hogy Oroszország ki akarja terjeszteni katonai jelenlétét a világ más régióiban. Azt mondta, hogy tárgyalnak a Seychelle-szigetekkel, Szingapúrral, Nicaraguával és Venezuelával, és az idén újabb egyeztetéseket szeretnének bonyolítani. Szergej Sojgu közölte, hogy az orosz katonai légierőnek a távolsági repülések intenzívebbé válása miatt van szüksége bázisokra, ahol fel tudják tölteni üzemanyaggal a tanker repülőgépeket "vagy az Egyenlítő környékén, vagy más helyeken". Hozzátette, hogy közel vannak a megállapodáshoz.

Moszkva az orosz hadiflottát kiszolgáló újabb kikötőkről is tárgyalásokat folytat több országgal, így Kubával és Vietnámmal, de Ciprussal és Algériával is.