Az adósságválsággal küszködő Ciprus 2,5 milliárd dolláros hitelt kap Oroszországtól, az erről szóló megállapodást pénteken Moszkvában írták alá a két pénzügyminisztérium illetékesei. Moszkva már hónapokkal ezelőtt kilátásba helyezte a hitelnyújtást.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az első, 590 millió dolláros részletet még az év vége előtt átutalják, ezzel hozzásegítve a szigetországot, hogy ne legyen szüksége az uniós mentőcsomagra.

A hitelt 4,5 százalékos kamattal, 4,5 éves futamidővel, 3 részletben nyújtja Moszkva.

December elején újabb gazdasági megszorító csomagban egyezett meg a ciprusi kormány és az ellenzék, annak érdekében, hogy a szigetországnak ne kelljen nemzetközi mentőcsomagért folyamodnia. Az új megszorítások sarokpontjai: két évre szóló bérbefagyasztás a közszférában, pótadó a magánszektor jövedelmeire, az áfa emelése, valamint az állami kiadások újabb lefaragása. A magánszektor és az egyéni vállalkozók havi 2.500 euró feletti jövedelmeire vetnének ki pótadót, míg az áfát 15 százalékról 17 százalékra emelnék.

A ciprusi pénzügyminiszter korábbi nyilatkozata szerint szigorúbb költségcsökkentés és adóemelés nélkül biztosra vehető, hogy Ciprus is mentőcsomagra szorul. Kikisz Kazamiasz közlése szerint a most elfogadott intézkedéseket a jövő évi költségvetésben már szereplő 840 millió eurós megszorító csomagon felül vezetnék be.

Jövőre várhatóan egy százalékkal zsugorodik a ciprusi gazdaság, miután az idén jó esetben stagnálás várható. Az államháztartás hiánya a GDP 7 százaléka lesz az idén, és 4 százalék jövőre. Az IMF-szakértők úgy látják, hogy a megszorító intézkedések elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a mindössze egymillió lakosú szigetország visszanyerje a befektetők bizalmát.

Ciprus az orosz gazdagok egyik legkedveltebb nyaralóhelye.