A határ menti Dandong város önkormányzata arra kérte az országot Észak-Koreától elválasztó folyó mentén élőket, zárják be az ablakaikat azokon a napokon, amikor megélénkül a déli szél. A város járványügyi központja ugyanakkor a Bloombergnek elmondta: nincs bizonyítékuk arra, hogy a vírus a széllel együtt érkezne Kínába.

A kínai közösségi médiában sokan áltudományosnak tartják azt a feltételezést, hogy a koronavírus több száz méteren keresztül terjedhet a levegőben. Kutatás igazolja, hogy a levegőben terjedő betegségek képtelenek ennyire hosszú utat megtenni, különösen szabadtéren.

Dandongban április óta lezárás van érvényben, az esetszámok mégis nőnek. Az elmúlt héten talált fertőzöttek a tesztet megelőző négy napban nem hagyták el az otthonukat a városi járványügyi központ szerint, az önkormányzat emiatt gyanakodhatott arra, hogy vírusos szél fúj.

Észak-Koreában az utóbbi hetekben robbant be a koronavírus-járvány, az ország pedig 1300 kilométer hosszú szakaszon határos Kínával. Dandong különösen fontos állomás, Észak-Korea külkereskedelmi forgalmának 70 százaléka ment át a város kikötőjén a járvány előtt.

A koronavírus Kína más részein is problémát okoz, a kínai-mianmari határon fekvő Ruili városa például már több mint 160 napja lezárás alatt van.