A Napi Gazdaság, a Napi Online és a Chronos Agency által szervezett kétnapos tanácskozás nyitónapján rangos előadógárda vonult fel, köztük a román kormány két minisztere, Korodi Attila környezetvédelmi, illetve Borbély László középítkezési tárcavezető.

Debreczeni Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy hétéves, 310 milliárd eurót megmozgató régiófejlesztési stratégia kezdetén állunk. A több programot felsorakoztató folyamat minél gördülékenyebb lebonyolítása érdekében az ügynökség brüsszeli képviseletet működtet. Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke kiaknázatlan piacnak nevezte a romániait, amely azonban nem csak dimenziójával csábít, hanem növekvő igényeivel is. Szabó Ödön Bihar megyei tanácsos a megye a beruházási és munkaerő-ajánlatával fakasztott érdeklődést, Ioan Lucian, a vállalkozói szövetség elnöke pedig afelől nyugtatta meg a közönség tagjait, hogy a vállalkozók már régóta egy nyelvet beszélnek, s jócskán megelőzték a politikum tétova közeledési kísérleteit.

Élénk érdeklődés övezte a környezetvédelem műfajban felszólalók, Korodi Attila és magyar környezetvédelmi miniszter államtitkára, Kovács Kálmán előadását. Románia 29,3 milliárd eurós piac, jelentette ki a román kabinet tagja, ám a lehetőség nem csak piac, hanem kötelesség is. A 2004-ben útnak indított programok remek üzleti lehetőséget kínálnak, ugyanakkor többletkiadásokat is rónak a román kormányra. Ezzel együtt az egyéb programok mellett az ivóvíz és szennyvízhálózat kiépítése, a hulladékgazdálkodás, a távfűtési központok felújítása vállalkozókat vár, akár közös, román-magyar felállásban is Felhívta a figyelmet: a rendelkezésre álló összegekről nem kormányszinten döntenek, hanem a helyi tanácsok, a befogadó közeg joga és felelőssége lesz a pénzalapok megfelelő hasznosítása. Kovács Kálmán a környezettudat örvendetes alakulásával magyarázta a mentalitásbeli változásokat, s kijelentette: ma már egyre több vállalkozás kezeli fontos tényezőként a környezetvédelmi szempontokat, s ezt a folyamatot egyfajta pozitív diszkrimináció révén is érvényesíteni kell a különböző pályázatokra elbírálásánál.

Borbély László felhívást intézett a jelenlevőkhöz: jöjjenek, és költsék el azt a minden korábbinál nagyobb összegű pénzt, amit a román kormány különböző középítkezési programokra szán közel 16 milliárd euró értékben. Románia fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztere kifejezte abbéli reményét, hogy a 2013-ban autópályán, illetve gyorsforgalmi úton juthatunk el Budapestről Bukarestig.