A lengyel hetilapok sorra közölnek cikkeket az új lengyel belpolitikai hatalomelosztásról - összegzi a helyzetet a gazeta.pl. Ezek mindegyike úgy véli, hogy a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), azaz a kormánypárt elnöke, az országot ténylegesen irányító Jaroslaw Kaczynski veszi át a miniszterelnöki funkciót.

Ezt megelőzően sorra tárgyal a köztársasági elnökkel és a jelenlegi kormányfővel, akiknek új ajánlatokat tesz. A hetilapok szerint Beata Szydlo miniszterelnök már december elején benyújtja lemondását és bejelentik, hogy a PiS jelöltjeként Varsó főpolgármesteri posztjára jelölik. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ellenzéki mérsékelt jobboldali Polgári Platform jelöltje igen népszerű, amire eddig nem volt válasza a kormánypártnak. Szydlót azonban szintén sokan kedvelik.

Sajtóhírek szerint ezen a héten Kaczynski találkozik a köztársasági elnökkel, akinek visszautasíthatatlan ajánlatot tesz. Csak a részleteket kell megbeszélni, mert Andrzej Duda nagy vonalakban előzetesen már elfogadta a PiS elnökének javaslatait.

Ezek szerint nagyobb szabadságot kaphatna a külpolitikai kérdésekben, továbbá Duda képviselné az országot az uniós csúcstalálkozókon, ahogy az Lec Kaczynski elnök idején volt. (Akkor Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő.) Ráadásul Duda kabinetjének vezetője, Krzysztof Szczerski lenne a külügyminiszter.

A nyitókép forrása: Janek Skarzynski, AFP