A CzechInvest állami közvetítő ügynökség közreműködésével Csehországba érkező befektetések értéke 36,7 milliárd korona volt tavaly (445 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költsége), ami kétötödével kevesebb az egy évvel korábbi 63 milliárd koronánál - adta hírül a Radio Praha. Az ügynökség 80 üzletnél bábáskodott.

A negatív tendencia várhatóan idén folytatódik - a ChechInvest eddig 11 milliárd koron értékű projektről kezdett tárgyalásokat. A nehézséget alapvetően a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet, nevezetesen a munkaerőhiány okozza - mondta Petra Sivková, az ügynökség szóvivője. A munkaerő-problémák miatt egyes befektetők más régiós országokat választanak Csehország helyett - tette hozzá - Patrik Reichl a CzechInvest igazgatója.

Ezért igyekeznek a magas hozzáadott értékű, magas képzettséget igénylő tevékenységekhez vonzani a befektetőket. Ezek közé tartozik a repülőgépipar, a szoftverfejlesztés, az autóipari high tech. Az ezeket a területeket támogató kormányprogramok szeptemberben indulnak. Az ügynökség egyébként az 1990-es évek közepe óta működik, eddig 919 milliárd korona értékű üzletben vett rész. Ennek több mint harmada az autóipart erősítette, 80 ezer munkahelyet teremtve.