A cseh szenátus biztonsági és védelmi bizottsága szerint Milos Zeman államfő alkalmatlan hivatalának betöltésére, mivel olyan szinten leépült, hogy nem tudja megkülönböztetni a titkos és a nyilvános információkat, ami veszélyezteti a nemzet biztonságát – írja a Radio Praha. A testület elnöke, Pavel Fischer elmondta, hogy a szenátus politikai frakcióinak egy része bízta meg a bizottságot Zeman szellemi állapotának feltérképezésével. Munkájuk eredményét 45 oldalas dokumentumban foglalták össze, ami az elnök utóbbi időben tett nyilatkozatait elemzi.

Fischer külön kiemelte az államfő megjegyzéseit a vrbeticei lőszerraktár ellen 2014-ben elkövetett robbantással kapcsolatban. Ezekben szerinte megkérdőjelezte a cseh titkosszolgálatok vizsgálatainak megbízhatóságát, amelyek azt találták, hogy a katasztrófát az orosz katonai titkosszolgálat emberei idézték elő. Ezzel szembe ment a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel, aláásva a törvényes rendet. A törvényhozás felsőháza a bizottság javaslata alapján napirendjére tűzi Zeman alkalmasságának kérdését.

Az államfő szóvivője, Jiri Ovcácek a Twitteren válaszolt főnöke szellemi képességeinek kétségbe vonására. Szerinte a szentárok egy szervezett csoportja indított támadást az államfő ellen, amivel egyben rátámadtak az alkotmányos rendre, a szabadságra és a demokráciára, és államcsínyt készítenek elő. Az bizottság tagjait bűnvádi eljárás alá kellene vonni. A cseh alkotmány szerint a törvényhozás mindkét házának egyetértésével lehet eltávolítani hivatalából, ha a képviselők és a szenátorok szerint valamilyen oknál fogva méltatlanná vagy alkalmatlanná vált tisztségére.