Amikor a koronavírus járvány alatt befékezett a gazdaság, bezártak a bárok és a szórakozóhelyek,  a mozik is nehéz helyzetbe kerültek. Egyes helyek azóta sem nyitittak ki, és a világ második legnagyobb mozihálózata, a Cineworld sem úszta meg a máig érezhető helyzetet. A magyarországi moziüzemeltetésből ismert Cinema Cityt is birtokló cégnél több mint 4,800 milliárd dollásos adósság halmozódott fel, amit nem képes időben törleszteni. 

A nem éppen reflektorfényt kívánó helyzetről többek közt a Guardian írt, kifejtve, hogy a cég részvényeinek amúgy is megtépázott, 2020-ban még majdnem 2 fontos tőzsdei árfolyama a hivatalos bejelenétst követően 20 pennyről kettőre zsugorodott. Mindez azt követően is törtétnt, hogy a Cineworld közölte: tárgyalások indultak az érdekelt felekkel egy pénzügyi mentőcsomagról.

A Cineworld szerint annak ellenére, hogy a színházlátogatottság fokozatosan javult tavaly óta, a közelmúltban bemutatott mozik utáni bevételek elmaradtak a várakozásoktól- tette hozzá a WSJ, amely szerint a hatalmas adósság nem most, hanem a koronavírus-járvány első periódusában elrendelt leállások miatt keletkezett.

Tavaly a bevétel már több mint megduplázódott 2020-hoz képest, de a 852 millió dollárról 1,8 milliárd dollárra hízás - ami az olyan nagy sikereknek volt köszönhető, mint a James Bond: Nincs idő meghalni, illetve a Pókember: Nincs hazaút - ez csak arra volt elegendő, hogy a tavalyelőtti, mintegy 3 millirád dolláros veszteséget 708 millió dollárra húzza ki. Az idei évben viszont a nagy kasszasikerek elmaradtak, így az adásságspirál újra felgyorsult.

A koroanvírus járvány előtt 4,4 milliárd font értékűre becsült Cineworld értéke pénteken 50 millió font alá süllyedt a piacon - tette hozzá a Guardian.