A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolva májusban éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, csakúgy mint áprilisban. Elemzők 0,1 százalékos visszaesést vártak.

Összességében a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek májusban az egy évvel korábbihoz képest, összhangban az elemzői várakozásokkal. Áprilisban is 0,1 százalékos volt az éves infláció.

QP | Quality Placement

Az élelmiszereket és az energiát sem számolva 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban. Elemzők az áprilisival megegyező értékre, 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

A gyenge adatok jól mutatják, hogy hatalmas nehézségekkel néz szembe a japán jegybank (BOJ) az infláció és a gazdasági növekedés visszaállításában. Több jegybanki vezető a közelmúltban már arra figyelmeztetett, hogy nagyobb monetáris támogatásra, valamint a kormánnyal való szorosabb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a deflációhoz való visszatérést

A BOJ csütörtökön nem változtatott monetáris politikáján, miután márciusban és áprilisban kiterjesztette gazdaságösztönző intézkedéseit. Kuroda Haruhiko, a jegybank elnöke azonban elismerte, hogy a következő pár évben sem sikerül elérni az inflációs célszámot.

A központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japan korábban még azt remélte, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot, de már tavaly márciusban világossá vált, hogy erre nem lehet számítani.

A japán gazdaság négy és fél év óta először technikai recesszióba került a márciussal végző három hónapban. Január-márciusban 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 7,2 százalékos visszaesést mértek. Elemzői előrejelzések szerint a második negyedévben több mint 20 százalékos évesített ütemben csökken a GDP.

A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 3-5 százalékkal csökkenhet a GDP. A 2021-es pénzügyi évben viszont 2,8-3,9 százalékkal, a 2022-esben pedig 0,8-1,6 százalékkal nőhet a gazdaság.

A japán kormány május utolsó hetében oldotta fel a szükségállapotot, és hagyott jóvá egy újabb, 1100 milliárd jen értékű gazdaságösztönző csomagot, amivel megduplázta a járvány által sújtott gazdaság támogatását célzó intézkedések összértékét.