Egy rigai konferencián tartott beszédében a biztos elmondta: ha az unió nem lép, a tagállamok többsége egy olyan energiaimportőrtől válik függővé, amely nem egyszerűen kereskedelmi ügyként kezeli a gázértékesítést. Canete szerint az uniós állampolgárok érdeke, hogy biztonságos, megfizethető, fenntartható és versenyképes energiaellátásban részesüljenek. Továbbra is nagy a támogatottsága a klímaváltozás elleni küzdelemnek az állampolgárok között; az unió célja, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest, miközben növeli a versenyképességet és az energiabiztonságot.

A biztos tízpontos javaslatot állított össze az európai energiabiztonsági stratégiához, amelyben kitér a cseppfolyós földgáz tárolók kialakításának és az Algériával, Ukrajnával és Törökországgal való stratégiai együttműködés fejlesztésének fontosságára is.

Az energiaügyi biztos elismerte, hogy nem könnyű feladat a versenyképesség - biztonság - fenntarthatóság hármas céljának elérése. Az egységes energiapiac célja, hogy az egyik tagállamban élő fogyasztó szabadon választhasson egy másik tagállambeli villamosenergia- szolgáltatót - mondta. Ehhez egyebek mellett szükség van a megfelelő energia-infrastruktúra kialakítására, biztosítani kell, hogy a fogyasztók több szolgáltató közül választhassanak és meglegyen a lehetőségük saját energia előállítására, valamint regionális uniós szinten is harmonizálni és egységesíteni kell a piacot - jegyezte meg.

A megújuló energiáról Canete elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének a terve, hogy az unió legyen - illetve maradjon - a világelső a területen. Az unió új klíma- és energiastratégiájában szerepel, hogy a közösség 2030-ig 27 százalékra növelje a megújuló forrásokból származó energia arányát az energiatermelésben. E cél eléréséhez a biztos szerint elengedhetetlen a kutatás finanszírozása, az uniós és a tagállami szintű kutatási projektek közelítése.

Az energiaipari szereplők gyakran versenytársaiknál nehezebben férnek hozzá a kockázati tőkéhez, különösen a napelemek területén. Ezt a versenyt nem veszíthetjük el - fogalmazott a biztos.