A héten megjelent, részben az őrizetben írt könyvében Lars Findsen, a dán külügyi hírszerző egység volt vezetője azt állítja, hogy a kormány politikai okokból igazságtalanul felfüggesztette őt 2020-ban. A skandináv országot felforgató biztonsági botrányban Findsen az év elején két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, ahol részben ő írta "A kémfőnök - Emlékek a 18-as cellából" című írását.

A decemberi letartóztatását megelőzően Findsent felfüggesztették, mert az egységet felügyelő független testület több vádat is felhozott ellene. Állítása szerint a kormány úgy próbálta elkerülni a botrányt, hogy őt és az ügynökség többi alkalmazottját szabadságra küldte.

Az ügyben fordulatot az jelentett, hogy a múlt hónapban Dánia államügyésze azzal vádolta meg, hogy 16-17 hónapon keresztül államtitkokat adott át hat személynek, köztük két újságírónak. Findsen tagadja a vétkességet – írja a Reuters.

„Széles körű politikai bizalomra van szükségünk a hírszerző ügynökségek munkája iránt, és ha bizalmatlanság merül fel, úgy gondoljuk, hogy ésszerű lenne egy vizsgálóbizottság felállítása” – mondta Mattias Tesfaye igazságügyi miniszter a helyi TV 2 televíziónak. A dán parlamenti pártok többsége támogatja a parlamenti vizsgálatot.