Képmutatással vádolják klímaügyi aktivisták a Világgazdasági Fórumra (World Economic Forum, WEF) magánrepülővel érkező elitet, akik aztán környezetvédelemről és zöldülési tervekről tartanak előadást – írja a Guardian. A kirohanás apropója egyrészt az, hogy a CE Delft holland környezetvédelmi tanácsadó vállalat kiszámolta, a tavalyi esemény alatt megnégyszereződött a magángépek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége egy átlagos héthez képest. A másik apropó pedig, hogy jövő héten, hétfőtől péntekig rendezik meg az idei fórumot Davosban.

„A tehetősek és hatalommal rendelkezők elárasztják Davost, hogy klímaügyekről és egyenlőtlenségekről beszélgessenek zárt ajtók mögött, ehhez pedig az átlag számára legkevésbé elérhető és legszennyezőbb közlekedési módot választják: a magánrepülőket. Mindeközben Európában minden idők legmelegebb januárját éljük, és világszerte extrém időjárás generálta eseményekkel kell megküzdeni” – mondta Klara Maria Schenk, a Greenpeace európai mobilitási kampányának közlekedésért felelős aktivistája.

A tavalyi davosi eseményre érkező magángépek 53 százaléka kevesebb mint 750 kilométeres utat tett meg, amelyeket akár autóval vagy vonattal is meg lehetett volna tenni. A magánrepülések 38 százaléka kevesebb mint 500 kilométeres távolságot áthidaló utazás volt. A legrövidebb repülés pedig mindössze 20,9 kilométernyi volt.

Kik lesznek Davosban jövő héten?

Egy dolog biztos, a Davosba látogatók között idén nem lesznek orosz oligarchák. Korábban rendszeresen részt vettek ugyan az eseményen, még a partik finanszírozásában is szerepet vállaltak, Ukrajna megtámadása és az azt követően kivetett szankciók után azonban fel sem merülhet, hogy megjelenjenek a svájci eseményen. Ettől függetlenül persze tehetős emberekből az idei Világgazdasági Fórumon sem lesz hiány, a Bloomberg szerint legalább száz milliárdos fordul majd meg Davosban, az ukrán kormány delegációjával és politikai döntéshozókkal egyetemben.

Jelen lesz többek között:

  • Olaf Scholz német kancellár,
  • Liu He kínai miniszterelnök-helyettes,
  • az Európai Unió, a NATO, Finnország, Görögország, Spanyolország, Dél-Afrika és Dél-Korea döntéshozói,
  • Marty Walsh, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere,
  • Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője és
  • Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

Milyen kulcstémák várhatók?

Több aggasztó témát is megvitatnak majd a résztvevők, szó lesz például a recesszió réméről, a megélhetési nehézségekről és a fokozódó adósságválságról.

A politikai viták vélhetően az ukrajnai háborúról szólnak majd túlnyomórészt, de a kínai-amerikai nézeteltérések is szóba kerülhetnek.

A szervezőknek célja az is, hogy pandémia kapcsán levonják a tanulságokat a résztvevők. A témában megszólalnak a Moderna és a Pfizer vezérigazgatói, de szó lesz a koronavírus munkaügyi hozadékairól, a karantén utáni irodai visszatérésről és a négynapos munkahétről is.

Természetesen kulcsfontosságú téma lesz a globális felmelegedés is, mint ahogyan azt az elmúlt évek eseményein megszokhattuk. Miután 2022-ben a globális károsanyag-kibocsátás rekordot döntött, még sürgetőbb lenne az esemény résztvevőinek előállni valamilyen formabontó új ötlettel, a korábbi fórumok eredményei alapján azonban aligha várhatjuk, hogy a nagy szavakat nagy tettek is kövessék.