A füstmentes technológiák, mint az elektronikus cigaretta, a hevítéssel működő eszközök vagy a nyelv alá helyezhető nikotinpárnák célja, hogy úgy juttasson nikotint a szervezetbe, hogy közben "megóvják" a felhasználót az égés során felszabaduló számtalan káros anyagtól.

Ha sikerülne minél több dohányost átterelni ezekre az eszközökre és minimalizálni azok számát akik kipróbálják és rászoknak a hagyományos dohánytermékekre azzal jelentősen lehetne csökkenteni az ezzel összefüggő betegségek kialakulását és a korai halálozást - többek között erről beszélt David L. Ashley az amerikai Georgia Állami Egyetem professzora az idei E-Cigarette Summit 2022 rendezvényen Washingtonban.

Az e-cigaretta azonban eddig nem váltotta be maradéktalanul a vele kapcsolatban felmerült reményeket, mivel az Egyesült Államokban túl sok kamasz kezdte el használni, számos dohányos pedig kettős használóvá vált, vagyis a füstmentes termékek mellett nem tette le a cigarettát sem. Amerikai adatok szerint a dohányosoknak mindössze 10 százaléka tér át teljes egészében az e-cigire és szintén 10 százalék az, aki segítségével teljesen elhagyja ezt a káros szenvedélyt.

A legnépszerűbb dohánytermékeket és eszközöket tilthatja be az EU

Európai Bizottság szerdán az ízesített, fűtött dohánytermékek értékesítésének betiltását javasolta a rák elleni küzdelemre irányuló terv részeként.

Egy nemrégiben készült bizottsági tanulmány szerint több mint öt tagállamban 10 százalékkal nőtt a hevítéses dohánytermékek értékesítése, miközben az ilyen termékek aránya meghaladta a régió teljes dohánytermék-értékesítésének 2,5 százalékát.

A szakember szerint ahhoz, hogy hatékonyan lehessen a füstmentes termékeket leszokást segítő eszközként alkalmazni, ahhoz az kellene, hogy hatékonyan adagolják a nikotint az emberi szervezetbe, az átmeneti időszakban legyen olcsóbb mint a cigaretta és legyen lehetőség többféle termék kipróbálására. Emellett fontos az oktatás és a szemléletformálás is.

A nikotin is nagyon veszélyes, de nem mindegy, hogy kerül a szervezetbe

Miközben a cigarettában az égés jelenti a legnagyobb veszélyt, a nikotin az, amely a függőség kialakulásáért felelős. Emellett emeli a vérnyomást, rákkeltő és keringési problémákat is okozhat.

Neal Benowizt, a San Franciso Gyógyszerészeti Egyetem professor emeritusa arról beszélt előadásában, hogy a nikotin, az alkohol és a kanabisz hatásai sok tekintetben hasonlóak. Mindhárom használata örömet okoz és segíti a relaxációt. A nikotin emellett segít kordában tartani a testsúlyt, és növeli az emberi test teljesítményét. (Hátrányai természetesen jóval nagyobbak mint az előnyei - szerk.)

Éppen ezért fontos, hogy azok az emberek, akik úgy döntenek, hogy nem hagyják abba a nikotin fogyasztását olyan eszközt válasszanak, amely kevésbé toxikus.

  • A cigaretta messze a legkárosabb, amelynek füstje nagy mennyiségben tartalmaz többek között szén-monoxidot, nitrozaminokat, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) fémeket és más vegyi anyagokat.
  • Ezekből lényegesen kevesebb van a hevített dohánytermékekben és az e-cigarettákban, sőt utóbbiból szén-monoxid, nitrozamin és PAH-vegyület sem kerül a szervezetbe.
  • Még kevésbé károsak a nyelv alá helyezhető termékek azzal a kiegészítéssel, hogy a nitrózamin-szint megegyezik a cigarettáéval.
  • A nikotintapaszok és tabletták pedig ebben a tekintetben a legkevésbé károsak.

Nincs még elég adat, de a tendencia látható

A nikotin tartalmú elektromos cigaretták nagyobb hatékonysággal járulnak hozzá a hagyományos dohánytermékekről való leszokáshoz, mint nikotinmentes társaik vagy akár a nikotinpótló technológiák. Többek között ez derül ki abból az úgynevezett Cochrane-módszerrel készült felmérésből, amelyről Jamie Hartmann-Boyce, az Oxford Egyetem professzora számolt be.

Maga a felmérés azért készült, hogy egyrészt kiderüljön, hány ember tette le legalább fél évre a cigarettát és hánynál jelentkeztek nem kívánt hatások. A szakemberek korábbi tanulmányok eredményeit használták fel, amelyekben közel 17 ezer amerikai, brit és olasz dohányos adatai szerepelnek.

Száz, nikotinos e-cigarettát a dohányzásról való leszokáshoz használó emberből 9-14 ember sikeresen leszokhat, szemben a nikotinpótló terápiát használó 6 emberrel. A nikotinmentes e-cigaretta az emberek 7 százalékának segít, segítség nélkül vagy maximum tanácsadással megtámogatott emberek leszokási aránya 4 százalék.

Ehhez hozzátartozik ugyanakkor, hogy a nikotinos e-cigarettát használóknál léptek fel gyakrabban olyan mellékhatások, mint a torok- vagy szájirritáció, a fejfájás, a köhögés vagy a rosszullét.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmányok száma alacsony és sok esetben az eredmények is eltérnek egymástól. Így a kapott számokat is ennek megfelelően kell értékelni.