Autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolták az 53 éves Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónőt, aki az offshore cégek ügyeit tartalmazó Panama-iratok feldolgozása során olyan információkra bukkant, amelyekből kiderült, hogy Ivanka Trump, az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump lánya vélhetően pénzmosással gyanúsítható orosz kapcsolatokkal rendelkező csalók bevonásával segített apja panamai hotelüzletének menedzselésében - írja a politicaldig.com.

Daphne Caruana Galizia az International Consortium of Investigative Journalists nevű szervezetnek dolgozott, amely vállalata a Panama-iratok feldolgozását. A fájlok több olyan cégtől szivárogtak ki, amelyek offshore cégek alapításával és működtetésével foglalkoztak. A tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával 67 ország 380 újságírója vett részt a feldolgozásukban, Magyarországról a Direkt36 kapcsolódott be a munkába, amely talált magyar vonatkozású információkat is - derült ki a 444 korábbi írásából.

A máltai hatóságok tíz embert tartóztattak le a gyilkossággal összefüggésben, akiket a pokolgép elhelyezésével és távirányítású felrobbantásával gyanúsítanak. A helyi rendőrség az amerikai FBI segítségét is igénybe vette nyomozása során. Azt is kiderítették, hogy a merénylethez használt robbanóanyag Semtex volt, amelyet Máltán kívülről kellett beszerezniük a gyilkosoknak.