Állami ítélőszék elé kellene állniuk azok, akik felelősek azért, hogy Lengyelország nem kap meg több milliárd európai uniós támogatást - mondta Donald Tusk, a legnagyobb lengyelországi ellenzéki párt, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform elnöke a Notes from Poland (PO) tudósítása szerint.

A politikus ennél határozottabban is fogalmazott, azt mondta, hogy "garantálja" a felelősök bíróság elé állítását. Összesen 360 milliárd zloty (több mint 30 ezer milliárd forint) a tét. Az állami ítélőszék vizsgálata hasonló a nemzetközi gyakorlatból ismert alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz (impeachment), amely a legmagasabb beosztású politikusok vétkeit vizsgálja.

Ahhoz, hogy egy ilyen eljárás egy miniszteri vagy annál magasabb rangú tisztségviselő ellen elinduljon, a Szejmben (a lengyel parlament alsóházában) ülő képviselők háromötödének támogatása szükséges. Trusk tervének megvalósításához tehát a PO-nak előbb kellő többséggel meg kellene nyernie a szűken egy év múlva esedékes parlamenti választásokat.

Az Európai Bizottság 36 milliárd euró kifizetését fagyasztotta be a közös európai helyreállítási alapból és további milliárdokat a kohéziós pénzekből jogállamisági viták miatt. Varsó szerint Brüsszel célja ezzel az, hogy megbuktassa Lengyelország törvényesen megválasztott kormányát.