Jelenleg leginkább a papír ára és a vásárlóerő súlyos meggyengülése sújtja a piacot - mondta a Világgazdaságnak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. A nyomdák ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjanak árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát.

Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban, a kemény táblás könyvekhez szükséges, úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható.

Igazán nagy bajban a szak- és rétegkönyveket kiadó vállalkozások vannak, amelyek a könyvtermés mintegy 40 százalékát adják. A helyzetüket nehezíti, hogy akadozik a könyvkiadás korábban jól működő állami támogatási rendszere.

Van jó hír is

Az idehaza kiadott könyvek eladott példányszáma 2021-ben nagyon jól alakult, régen volt ilyen magas. Különösen azok a nagy kiadók hasítottak tavaly, amelyek jól működő, bejáratott webshopjukkal át tudták vészelni a pandémia alatti boltzárakat.

Az idei esztendő értékelése ugyanakkor még nagyban függ attól, hogy miként alakul a karácsony. Az infláció alakulását látva Gál Katalin úgy számol, hogy az idén karácsonykor a könyv lesz a legelérhetőbb árú luxuscikk.