Az a stressz, amelyet a pénzpiaci kereskedők a piac nagy hullámzásai idején átélnek, csökkenti kockázatvállalási hajlandóságukat - derült ki abból a kutatásból, amelyet a Cambridge egyetem neurológiai kutatói és egy korábbi Wall Street-i kereskedő, John Coates végeztek. Ez hozzájárulhat a pénzügyi válságok elhúzódásához - állítják a kutatók a Financial Times tudósítása szerint.

Az egyik amerikai tudományos folyóiratban megjelent kutatást részben laboratóriumi vizsgálatokra, részben valós helyzetekben végzett tesztekre alapozták. Az időközben professzorrá avanzsált Coates és kollégái a londoni Cityben dolgozó kereskedők egy csoportját vizsgálva azt találták, hogy a szervezetükben lévő kortizol hormon 68 százalékkal megugrott azokon a napokon, amikor nagy volt a piaci felfordulás. Ezt a hormon, amelyet stressz hatására választ ki a szervezet, növeli az ember rendelkezésére álló energiaforrást - derül ki a pirula.net ismertetőjéből.

Összeomlás

A tudóscsoport a kapott eredmény alapján egy cambridge-i kórházban indított kísérletet annak kiderítésére, miként hat a "kortizolsokk" az emberekre. Önkénteseknél nyolc alkalommal mesterségesen előidézték a stresszhormon 68 százalékos megugrását. Ezután egy kockázatvállalást feltételező játékot játszattak velük, ami azzal a megdöbbentő eredménnyel járt, hogy kockázatvállaló képességük gyakorlatilag összeomlott, 44 százalékkal zuhant a normál állapothoz képest. Az eredményt placebóval kezelt kontrollcsoporttal ellenőrizték.

Coates meggyőződése szerint kutatásuk nagyon fontos tanulsággal szolgál a pénzügyi világ szereplőinek. Az erős stressz olyan hatással jár a piaci döntések meghozatala során, amelyet normál helyzetben egyáltalán nem érzékelünk. Egy brutálisan erős pszichológiai mechanizmus lép működésbe, amelyről a valós helyzetben cselekvő emberek nem is tudnak.

Minden borul

A közgazdászok abból indulnak ki, hogy a rizikót kedvelő emberek kockázatvállaló képessége állandó. Ez szinte minden közgazdasági elméletben benne foglaltatik rejtett feltételezésként, amire a modellek építenek. A stresszhormon hatása, amivel nem számoltak, felboríthatja elméleti rendszereiket, s ezzel ezekre alapozott következtetéseiket.

A drámai valóság az, hogy az emberek és rajtuk keresztül közvetve a vállalatok hajlamosak lefagyni válság idején. Éppen akkor, amikor a piacok a legjobb lehetőségeket kínálják a bátor befektetési lépésekhez. Akkor, amikor a gazdaságnak a legnagyobb szüksége van arra, hogy a kockázatot vállaló emberek akcióba lépjenek.

A stresszhormon jelenléte hozzájárul a széles körű kockázatkerüléshez, amit gyakran minősítenek irracionális pesszimizmusnak a szakértők. A stresszre adott negatív válasz ezzel növeli a piaci bizonytalanságot és hozzájárul a válságok elhúzódásához - hangsúlyozza a kereskedőből lett kutató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!