Drámai fordulat játszódik le a görögök politikai hangulatában 16 nappal a május 6-ai választások után - jelentette a Guardian athéni tudósítója. Ősellenségek borulnak egymás nyakába és a néhány napja még megállíthatatlannak látszó paktumellenes párt hibát hibára halmoz. Dora Bakojiannisz liberális politikus és Antonisz Szamarasz, az EU-IMF párossal kötött megállapodást támogató konzervatív Új Demokrácia elnöke, akik eddig egymás kérlelhetetlen ellenfelei voltak, csókot váltottak a nagy nyilvánosság előtt, megalakítva egy "patrióta Európa-párti frontot".

Mindenki egyetért azzal, hogy a bő két héttel ezelőtti választások kérdése az volt: támogatják-e a görögök az EU-IMF megállapodás kemény feltételeit vagy sem. A voksolás lényegében erről szóló népszavazás volt. A paktummal szembeni hangulatot és elutasítást azonban mostanra átvette a drachma visszatérése miatt érzett félelem. És ez a paktumellenes frontot vezető radikális baloldali Sziriza pártra hullik vissza. Hiába jelentette ki a párt ifjú vezére, Alekszisz Ciprasz Párizsban, hogy európártiak.

Hollande, Hollandreu, Mr. Drachma

Nem tettek jót a Szirizának, hogy politikusai ellentmondó nyilatkozatokat adnak, azonban mivel számos politikai irányzatot egyesítő koalícióról van szó, a sokszólamúság nem meglepő. Nem volt szerencsés húzás Ciprasz részéről, hogy figyelmeztette Francois Hollande francia államfőt: ne adja fel növekedéspárti ígéreteit, mint a volt görög kormányfő Geogiosz Papandreu. Utóbbi az adósságválság kirobbanása előtt ígért új munkahelyeket a görögöknek, ezért nem fair az összehasonlítás. Ráadásul Ciprasz azt mondta, hogy ha mégis így tenne, akkor kiérdemelné a Hollandreu nevet.

Egyelőre nem egyértelmű, de úgy tűnik, hogy a választók egyre inkább a drachmával, illetve a néhai valuta nem kívánt visszatérésével azonosítják Cipraszt. (Így aztán belőle meg Mr. Drachma lehet.) A Sziriza egyelőre nem találja a választ arra, hogy a vita immár nem a paktum elvetéséről, hanem a drachma visszatéréséről szól - vélik athéni elemzők. A pártnak a szavazótábor közepe felé kellene lemozdulnia, de radikális természete miatt ez nem lesz könnyű.