A szállítási, a regionális valamint a gazdasági versenyképességet növelő ágazati operatív programot ideiglenesen befagyasztotta Románia számára az Európai Bizottság, összesen 10,5 milliárd euró értékben - jelentette csütörtökön a brüsszeli intézmény. Emellett a szállítási, a regionális, a gazdasági versenyképességet növelő és a környezetvédelmi operatív programok keretében az eddig lehívott összegek 10-25 százalékát követeli vissza az EB. A humán erőforrás fejlesztését célzó program keretéből egy korábbi döntés értelmében a megpályázott összegek 25 százalékát, azaz nagyjából 175 millió eurót kell visszafizetni.

A döntés szerint Bukarestnek két hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy új, átlátható alapokra helyezze pályáztatási rendszerét. Amennyiben ez idő alatt sem sikerül látványos előrelépéseket tenni ez ügyben, a forrásokat elzárják Románia elől - áll a jelentésben.

Az EB július elején vizsgálta a programok végrehajtását Romániában, a ma közreadott jelentés szerint a pályázati források lehívását a román hatóságok nem adminisztrálták megfelelően, sok esetben nem folytattak közbeszerzési eljárást vagy a pályáztatás, illetve annak lebonyolítása nem felelt meg a brüsszeli előírásoknak. A humán erőforrás operatív program keretében például az összes ellenőrzött projektnél találtak rendellenességeket, a szociális alapnál már az odaítélés folyamata is gyanús körülmények között zajlott, több esetben is büntettek például összeférhetetlenség miatt, de korrupciós esetekre is fény derült.

Románia augusztus végéig a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 19 milliárd euróból alig 1,861 milliárd eurót hívott le a hét ágazati operatív program keretében, ami 9,69 százalékos abszorpciós rátát jelent. A lehívott pénzalapok mindössze 15 százaléka ment a magánszektorba, a többit az állami projektek kapták.

Az EB ugyanakkor arról biztosította Bukarestet, hogy a visszafizetésre kerülő összegek nem vesznek el, azokat ugyanis újra meg lehet pályázni. Kérdés azonban, hogy a Románia képes lesz-e még egyáltalán pénzt lehívni, hiszen a programok a jövő év végén kifutnak.
Az már biztosnak látszik, hogy Románia nettó befizető marad, hiszen évente mintegy 1,4 milliárd eurót utal a közös uniós kasszába.