A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Drasztikus szigorításokra lesz szükség - derült ki a Slovak Spectator hírportálnak nyilatkozó elemzők értékeléséből. Az új pénzügyminiszter, Ivan Miklos (képünkön) - aki négyéves kihagyás után töltheti be ismét ezt a posztot - kénytelen volt azzal kezdeni munkáját, hogy közölte: a 2010-re kitűzött 5,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt nem lehet elérni, ezzel szemben valahol 7 százalék körül lesz a deficit.

Miklos a pénzügyminisztérium korábbi, még elődje idején készült számításaira hivatkozik, amelyekből az derül ki, hogy mintegy egymilliárd euróval kevesebb lesz a tervezettnél az adókból, ezen belül különösen az szja-ból befolyó bevétel. Ehhez még hozzá kell venni az adósságokkal küszködő önkormányzatok kisegítésének költségét és a tavalyi árvizek okozta károk miatt szükségessé vált kiadásokat. Miklos elődje, Jan Pociatek ugyan azt mondta a Fico-kormány leköszönésekor, hogy 300 millió eurós tartalékot hagytak a költségvetésben, az új pénzügyminiszter azonban állítása szerint nem találta ezt a pénzt.

A személyi jövedelemadó megcsappanása különösen súlyosan érinti a főként ebből a forrásból gazdálkodó helyhatóságokat. Néhány város és falu vezetése már figyelmeztetett: nem tud bért fizetni az állami alkalmazottaknak, illetve el kell bocsátania embereket anyagi problémái miatt. Miklos szerint tárcája kész az egyeztetésre a kialakult helyzetről, de az önkormányzatoknak maguknak is aktív szerepet kell vállalniuk gondjaik orvoslásában. A helyhatóságok 141 millió euróra teszik a költségvetéseiken tátongó lyuk betöméséhez szükséges összeget. Miklos július közepén jelezte, hogy a kormány tervet készít az államháztartás rendbe tételére.

A középtávú elképzelések között figyelembe vehetik a szlovákiai üzleti szövetség (PAS) ajánlásait. Ezek egyike, hogy fel kell gyorsítani a jogszolgáltatást és az ügyek átláthatóságának javítása érdekében az interneten közzé kellene tenni a bírósági döntéseket. Az állami megrendelések átláthatóságának javítása - s ezzel a korrupció egyik melegágyának felszámolása - érdekében szintén a világhálót hívná segítségül a PAS.

Az interneten részben a támogatások elosztásáról számolhatnának be a hivatalok, s minden részletében átlátható elektronikus közbeszerzési eljárásokat bonyolíthatnának le. A nagy állami beruházásokat független szakértőkkel is láttamoztatni kellene, ajánlja a PAS, amely ugyanakkor óvja a kormányt attól, hogy a sokat bírált ppp-ben - a magántőke és az állam összefogásával - épülő autópálya-beruházásokat a szerződések felülvizsgálatával lelassítsa.

A Pozsonyt Kassával összekötő autópálya megépülése ugyanis alapvető feltétele a további külföldi beruházások Szlovákiába vonzásának. Végül a munkaadók üdvözölnék a rövid távú, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás, továbbá a túlmunka díjazási feltételeinek megkönnyítését. A PAS szerint az ágazati kollektív szerződések kiterjesztésének terve, amelyet az előző kormány szorgalmazott, jogilag és gazdaságilag megkérdőjelezhető, ezért erről mihamarabb le kellene mondani.