A Közel-Kelet legforgalmasabb kikötőjében Dzsebel Aliban, amely az Arab-félsziget keleti oldalán fekszik, először ismeretlen okokból tűz ütött ki egy hajón, majd nem sokkal később robbanás történt fedélzeten, de a hatóságok szerint egyelőre nem terjedtek tovább a lángok. A robbanás - amelynek oka egyelőre ismeretlen - körzetében több lakó is arról számolt be, hogy az incidens következtében megremegtek a lakása ablakai és ajtajai - írja az Al Jazeera.

Azonnali jelentések nem érkeztek áldozatokról a kikötőben, amelyben amerikai hadihajók is állomásozni szoktak. A kikötőben és más hajók rakományában keletkezett kár mértéke még nem ismert, ahogy azt sem tudni, mi okozta a tüzet. A kikötő tisztviselői közölték, hogy "minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a hajóközlekedés zavartalanul folytatódjon".

Csütörtökön kora reggel a dubaji kormány közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatok ellenőrzés alá vonták a tüzet. A hatóságok a közösségi médián felvételeket tettek közzé a tűzoltókról, amint hatalmas hajózási konténereket oltanak. A háttérben a tűz izzása volt látható, miközben a mentőcsapatok a tűz megfékezésén dolgoztak.

Mona al-Marri, a DMO főigazgatója az Al-Arabiya TV-nek elmondta, hogy ez az eset "bárhol megtörténhet a világon", és hogy a kormány kommunikációs irodája azon dolgozott, hogy gyorsan nyilatkozatokat adjon ki, hogy megakadályozza a pletykák terjedését, mivel a tűz okát még vizsgálják. A hivatal szerint a hajó, amelyet nem azonosítottak, az egyik kikötőhelyen készült kikötni, "távol a kikötő fő hajózási vonalától". Az Al Arabiya szerint a dubaji kormány azt állította, hogy a hajó legénységét időben evakuálták.

A Dubaj északi végén található Dzsebel Ali kikötő a világ legnagyobb kiépített mélyvízi kikötője, amely az indiai szubkontinensről, Afrikából és Ázsiából érkező rakományt szolgál ki. A dubaji székhelyű DP World által üzemeltetett kikötő négy kiterjedt konténerterminállal rendelkezik, amelyek a világ legnagyobb hajóinak kikötésére alkalmasak. Nem csak egy kulcsfontosságú globális teherforgalmi csomópont, hanem Dubaj és a környező emírségek ellátását is innen biztosítják, mivel az alapvető fontosságú importok belépési pontjaként szolgál.

A DP World a Jebel Ali kikötőt "átjáró csomópontként" és "a globális kereskedelmi hálózat létfontosságú láncszemeként" jellemzi, amely összeköti a keleti és a nyugati piacokat. A vállalat nem adott ki azonnal kommentárt a robbanásról.