A Greenpeace egy közelmúltban megjelent tanulmányban kifejtette, hogy ha a hústermelés tényleges bekerülési költségét vennék figyelembe (a környezeti károkkal együtt), akkor a sertéshús átlagos árát 100, a marhahúsét pedig 52 százalékkal meg kellene emelni - idézi a kutatást az agroinform.hu

A szakértők szerint ugyanis nemcsak a termelésre fordított direkt kiadásokat kell figyelembe venni, hanem a kiváltott környezeti (talajok kizsigerelése, a levegő és a vizek elszennyeződés stb.) és egészségi károkat, illetve az azok helyreállításának költségeit is.
Németországban a marha- és sertéshús fogyasztása becslések szerint 5,91 milliárd euró értékű, úgynevezett "külső költséget" generál. Az aktivisták helytelenítik egyes szupermarketek irreálisan alacsony, vevőcsalogató árait is, mivel az így okozott bevételkieséseket más vevőknek kell megfizetniük.

A környezeti- és klímakárok által generált külső költségek elkerülése, illetve mérséklése érdekében a jogi szabályozásnak következetesen fel kell lépnie a káros kibocsátások csökkentése és a vízvédelem érdekében. A húsra kivetett adók, pl. a CO2-illeték vagy a differenciált értéktöbbletadó segítségével érvényesíteni lehetne "a károkozó fizet" elvet, és korrigálhatók lennének a fogyasztók felé érkező félrevezető jelzések.

A biohúsok külső költségei a hagyományosan előállítottakénál alacsonyabbak.