Az elmúlt hónapok olajár-emelkedése váratlan formában mérhet csapást az átlagfogyasztóra: várhatóan drágább lesz a süti - figyelmeztet a Bloomberg. Az összefüggés nem magától értetődő. Arról van szó, hogy a fekete arany árának alakulásától is függ, mennyi cukornádból lesz cukor, és mennyiből bioetanol.

Ez még akkor is így van, ha egyébként a nyers cukor ára a kínálat szűkülése miatt emelkedő pályán van. Sajátos módon a termelők egy részét a szárazság, másokat a túl sok eső sújtja. Csak az a közös a kettőben, hogy a hátterükben az El Nino névre keresztelt időjárási anomália áll. Ez az átlagosnál szárazabb időt okoz Ázsia déli részén, míg az amerikai kontinensre több csapadékot visz.

Jó kis árrések

Az etanolértékesítés árrései kedvezőek, ami a bioüzemanyag gyártása felé tereli a megtermelt cukornádat - fejtegeti Arlan Suderman, a kansasi INTL FCStone Financial pénzügyi szolgáltató cég vezető árupiaci elemzője. Ha körülnézünk a világ cukornádtermelő régióin, akkor egyedül Brazília középső és déli részei ígérnek jő termést. Ezért a befektetők most erre koncentrálnak.

A nyerscukor ára idén 23 százalékkal, fontonként 18,75 centre emelkedett a New York-i árutőzsdén. Június első napjaiban kétéves csúcsra ment fel az ár. A hedge fundok közel öt százalékkal növelték az árnövekedésre játszó befektetési pozícióikat. Ilyen sok üzletet 2006 eleje óta nem kötöttek a cukor drágulására.

Tovább nő

Az elemzők és az árupiaci kereskedők szintén erre számítanak: a határidős kötésekben az év végére 19,9 centre mehet fel a cukor ára - derül ki a Bloomberg 15 elemző megkérdezésén alapuló körkérdéséből. A résztvevők több mint fele a 20 centet is elérő árat vár, ami 2013 októbere óta nem látott csúcs lenne.

Az időjárási helyzet és a már most is érezhető hiány miatt marad az emelkedő trend - véli Donald Selkin, a New York-i National Securities Corp. vagyonkezelő cég vezető stratégája. Szerinte már a júliusi határidős jegyzések elérik a 20 centes árat.

Nagy menetelés

A cukor ára immáron a negyedik egymást követő hónapban kúszik felfelé, főként azért, mert a világ második legnagyobb cukornádtermő területét, Indiát és Thaiföldet az El Nino miatt szárazság sújtja. Egy indiai farmer például arról számolt be, hogy ha továbbra sem jön az eső, akkor idei termése negyedével alacsonyabb lesz a tavalyinál.

A piaci megfigyelők abban bíztak, hogy a jónak ígérkező brazíliai termés pótolhatja a kiesős ázsiai kínálatot, ám úgy tűnik, olyan nagy a kár, hogy azt nem lehet ellensúlyozni. Van olyan szakértő, aki szerint az idei termés 28 százalékkal maradhat el a vele szemben támasztott kereslettől. Ráadásul a latin-amerikai országban heves esőzések nehezítik a betakarítást és a termés behajózását.

Cukor vagy etanol

A brazíliai problémák átmenetiek lehetnek, ami fékezheti az áremelkedést, miközben a magas ár arra késztetheti a cukornádtermelőket, hogy kétszer meggondolják, kinek adják el terményüket, a cukor- vagy az etanolgyártónak. A múlt hónap második felében a cukornád 56 százaléka ment az utóbbi irányba, szemben a tavalyi azonos időszakban feljegyzett 62 százalékos aránnyal.

Emellett kérdéses a kereslet alakulása. Ez egyelőre nem túl erős, de ha Kína igényei megugranak, az újabb lökést adhat a cukor drágulásának. Ha azonban ennek ellenkezője történik, a kínai import gyengül, az éppen ellenkező hatással járhat - fejtegeti Lara Magnusen kaliforniai portfóliómenedzser, aki az időjárási fejleményeket tartja a legfontosabb ármeghatározó tényezőknek.