A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Marian Uhrík, a szlovák takarmánygyártók, -raktározók és -felvásárló társaságok szövetségének elnöke szerint idén a gazdák hatalmas veszteségekre számíthatnak, a terméshozam most még a tragikusnak tartott 2003-as évet is alulmúlja.

Az országban pusztított áradások miatt Szlovákia termőföldjeinek közel egyharmadán teljesen tönkrement a termés, az előző évhez képest 20 százalékkal csökken a betakarított búza és 45-47 százalékkal az árpa mennyisége.

A kukoricaterméssel is gondok lesznek, ugyanis a rossz idő miatt 56 ezer hektáron nem is tudták elvetni.

Még a viszonylag gyengének tartott tavalyihoz képest is összességében 24 százalékos kiesés várható.

A gabonafélékből összességében 700 ezer tonnával kevesebbet várnak, csak búzából 366 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be. 2009-ben 2,32 millió tonna gabonát takarítottak be, idén mindössze 1,63 millió tonnát prognosztizálnak.

Az aratás is elhúzódik, pontos adatok csak augusztus végén lesznek.

Marian Uhrík szerint sok mezőgazdasági vállalatnál elbocsátásokra számítanak, akadhat, ahol az alkalmazottak felét is elküldhetik.

Szlovákia 2009 júliusa és 2010 áprilisa között nettó búzaexportőr volt: 517 ezer tonna búzát exportált és 123 ezer tonnát importált az utóbbi terén Magyarország szerepe a legfontosabb, ahonnan Pozsony a vizsgált időszakban 80,2 ezer tonnát hozott be.

Stanislav Nemec, a szlovák élelmiszer-ipari kamara szóvivője úgy látja, az idei búzatermés még kielégíti a hazai keresletet.