2010 második negyedévében 1 százalékos növekedést regisztráltak az eurózónában - közölte csütörtökön az Eurostat. Az európai jegybank előrejelzése szerint a második negyedévben a növekedés lassulhat, ám a globális kilátások bizonytalansága ellenére a talpra állás Európában nem torpan meg teljesen. A recesszió kedvezőtlen gazdasági hatásainak kiegyenlítése tovább folyik a versenyszférában, ennek lassító hatása a gazdaságban továbbra is érzékelhető.

Jean-Claude Trichet nem csalódott az amerikai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban sem; az ECB elnöke a jegybank kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem voltak kiemelkedő várakozásai az USA gazdaságának várható teljesítményére vonatkozóan, így a mérsékelt ütemű növekedésről szóló adatokat sem értékeli túlságosan kiábrándítónak.

Az eurózónás reál-GDP előrejelzését a második negyedéves - vártnál jobb makroadatokra - reagálva felfelé módosította az ECB a csütörtökön nyilvánosságra hozott legújabb makrogazdasági előrejelzésében. A jegybank legújabb prognózisa szerint az idén 1,4-1,8 százalékkal nőhet a térség gazdasága, 2011-ben a GDP-növekedés 0,5-2,3 százalék között alakulhat.

Jean-Claude Trichet szerint a pénzpiacok teljesítménye az elmúlt időszakban láthatóan javult, ennek ellenére az európai jegybank úgy döntött, a rendkívüli kötvényvásárlási programját az év vége előtt nem függeszti fel. Az évvel ezelőtti várakozásokhoz képest az eurózóna gazdasága folyamatosan kedvező meglepetéseket okozott, ám az ECB továbbra is óvatos marad - magyarázta a jegybank döntését Trichet, aki szerint a W-alakú recesszió nem fenyeget Európában.

Az eurózóna kedvező gazdasági folyamatait kommentálva az ECB elnöke közölte: óvakodna attól hogy a válság feletti győzelmet ünnepelje, hiszen a kilátások némiképp továbbra is bizonytalanok.

Augusztusban 1,6 százalékos volt a fogyasztói árak átlagos emelkedése az eurózónában, 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban. Az eurózóna egyes országaiban továbbra is mérsékelt az inflációs nyomás; a fogyasztói árak emelkedésében tapasztalt kisebb mérséklődés oka az energiaárak csökkenésének köszönhető.

Az előrejelzés szerint a következő időszakban továbbra is mérsékelt lesz az fogyasztói árak emelkedése, a CPI 2 százalék alatt, de annak közelében maradhat. Az infációs nyomás kismértékű növekedésének elsődleges oka az ECB szakértői szerint a nyersanyagárak emelkedése, amely nem terjed ki az energiahordozók árának emelkedésére. 2010-re vonatkozóan az ECB 1,5-1,7 százalékos fogyasztói pénzromlást vár, 2011-ben pedig 1,2-2,2 százalékos inflációt vár.

Az eurózónában működő pénzintéztek által kihelyezett hitelállomány tovább növekedett, éves szinten 0,9 százalékkal emelkedve júniusban. Az M3-állomány növekedése még mindig mérsékelt, júniusban 0,2 százalék volt.