Az Ecuadorban lefoglalt tetemes mennyiségű kokain valószerűtlen építőanyaggal ajándékozza meg a dél-amerikai országot. Ez pedig nem más, mint a kokain.

A konzervatív bankárból lett miniszterelnök, Guillermo Lasso hadat üzent a droggal üzletelő bandáknak, akik Ecuadort az Európába és az Egyesült Államokba irányuló kokainszállítmányok tranzitországként használták.

Az ecuadori rendőrség szerint a lefoglalt drog, különösen a kokain mennyisége 2021-ben megduplázódott az országban az egy évvel korábbihoz képest.

Noha a drogfogások 2022-ben valamivel mérséklődtek, továbbra is magasak maradtak, olyannyira, hogy változatlanul nem férnek el a helyi rendőrség 27, kimondottan erre a célra fenntartott raktáraiban.

A lefoglalt drogmennyiségek nem csupán a raktárak, az ecuadori hatósági égető kemencék kapacitásait meghaladják. Éppen ezért az ország vezetése úgy döntött, hogy a felesleges kokain mennyiséget építőanyagként használják fel.

A lefoglalt drogmennyiséget egy úgynevezett kapszulázós módszerrel hasznosítják újra, amikor a kokaintéglákat kibontják, azok tartalmát porítják, majd más anyagokkal keverve vízzel elegyítik, illetve homokkal és cementtel. Majd a végterméket az építkezéseken használják fel.

Ahogy ez a kokain bekeverésével készült iszap megszilárdul, és a többi jelenlévő anyaggal reakcióba lép, egy olyan stabil, kemény áthatolhatatlan mátrixot hoz létre, amely megakadályozza, hogy egyfelől a kokain a talajba szivárogjon, másfelől újból vissza lehessen nyerni belőle a kábítószert.

Jelenleg még mindig közel 83 tonna kokain vár arra Ecuadorban, hogy kapszulázásra kerüljön, és betonként végezze.

 

(Reuters)