Az elmúlt évben 100 ezer új esetet regisztráltak, a meghalt HIV-fertőzöttek száma több tízezer lehet, a halál közvetlen oka legtöbbször tuberkulózis - olvasható a lap cikkében.

A leginkább veszélyeztetett térség tavaly a Moszkvától távol eső irkutszki, szverdlovszki és kemerovói terület volt. Korábban Szentpétervárt és környékét is a magasan fertőzött területek közé sorolták. Itt jelent meg először a vírus, aminek magyarázata lehet, hogy a térségen át vezetett a kábítószer-kereskedelem egyik útvonala. A helyzet stabilizálását követően a terület immár csak a nyolcadik helyen áll a legtöbb gondot okozó térségek listáján.

Tavaly közel 38 millióan vettek részt önkéntes alapon és térítésmentesen AIDS-szűrővizsgálaton. Míg korábban a homoszexuálisokat, a drogfüggőket és a szexuális szolgáltatásban érintetteket tartották a leginkább veszélyeztetett rétegnek, mára a legtöbb fertőzés a látszólag egészséges férfiak és nők közötti szexuális kapcsolat során történik.

A legkritikusabb térségekben a HIV-fertőzöttek között sok a terhes anya. Egy járványügyi szakértő további növekedésre figyelmeztet, mivel az emberek nem védekeznek, nem akarnak költeni óvszerekre, ráadásul azt hallják a hatalomtól, milyen sikeresen fékezi meg a betegséget.

A HIV-fertőzés növekedési ütemét illetően Oroszország a világon a negyedik Dél-Afrika, Nigéria és Mozambik után.