Mindenki tudja, hogy eljön az az időpont, amelyen túl az emberiségnek nem szabad olyan elektromos erőműveket építenie, amelyek üvegház hatású gázokat bocsátanak ki, ám az már messze nem köztudott, hogy rendkívül közel kerültünk ehhez a ponthoz - írja a Bloomberg. A hírügynökség az Oxfordi Egyetem új gazdasággal foglalkozó intézetében dolgozó kutatók tanulmányát ismerteti.

Egyrészt, másrészt

A helyzet egyes területeken biztató. Az amerikai Business Council for Sustainable Energy kutatóintézet jelentése szerint az USA-ban 60 éve nem látott mélypontra esett szénerőművek használata. Egyes létesítmények kénytelenek voltak csődvédelmet kérni maguk ellen. Kínában hasonló a helyzet: a hőerőművek ott is visszaszorulnak az áramtermelésben.

Világszinten azonban nem olyan biztatóak a fejlemények, mint a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országában. A feltörekvő országokban számos helyen tervezik fosszilis tüzelőanyagot elégető erőművek építését. Eközben az áramtermelés továbbra is a károsanyag-kibocsátás harmadáért felel a világon.

Mennyi idő maradt

A tudósok úgy gondolják, hogy a föld átlaghőmérsékletének két Celsius-fokos emelkedése meg kezelhető lenne, ám nagy kérdés, hogy sikerül-e megelőzni az ennél erőteljesebb növekedést. Az oxfordi kutatók ezen belül arra a konkrétabb kérdésre keresték a választ, mikor kell leállni az új hőerőművek üzembe helyezésével ahhoz, hogy elkerülhető legyen a klímakatasztrófa.

A válaszuk riasztó: nagyjából bő egy év maradt hátra eddig az időpontig. Ha 2017 végéig az emberiség nem áll le az új gáz- és szénerőművek építésével, hogy elkerülje a két foknál nagyobb felmelegedést, akkor elkerülhetetlennek látszik az ennél nagyobb melegedés. A hőerőművek hosszú életűek, Európában van 50 éves létesítmény is, ezért van tartalék a rendszerben. Az újabbakról azonban le kellene mondani.

Bonyolult számítás

A kutatók figyelembe vették azt is, hogy a kibocsátott szén-dioxid akár évszázadokig is elkering a légkörben. Ez azt jelenti, hogy ha az emberek csökkentik a kibocsátást, az csak késleltetve érezteti a hatását. Finomítja a vizsgálat eredményét, hogy a tudósok csak 50 százalékos esélyt adnak a durva felmelegedés elkerülésére, ha a jövő év vége után nem épülnek új hőerőművek. Más szóval nem garantálnak semmit.

Ha nem sikerül tartani a határidőt, akkor nagyon kellemetlen lehetőségekkel kell szembe nézniük az embereknek. Az egyik, hogy elfogadják a két Celsius-foknál nagyobb felmelegedést, várva annak szörnyű következményeit.

A másik, hogy bezárnak egy csomó működő erőművet, a harmadik, hogy a szén-dioxid szintjét csökkentő technológiákra bízzák magunkat, annak ellenére, hogy egyelőre nem tudjuk, melyek lennének ezek a - gyakorlatban is alkalmazható - megoldások.

Nem kárognak

Az oxfordi csapat nem tartozik a vészmadarak közé - hangsúlyozza a Bloomberg. Céljuk pusztán az, hogy megismertessék a valós veszélyekkel a döntéshozókat. A világ kormányai tettek vállalásokat a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére - az EU például 2030-ra 40 százalékos lefaragást tűzött ki célul maga elé -, de azzal talán nem számolnak, hogy az eddig felhalmozott üvegház hatású gázok mennyisége nem a kibocsátás visszafogásával arányosan mérséklődik a légkörben.