Az oroszok többsége úgy gondolja, hogy Oroszország elszigetelt szereplő a világpolitika színpadán - derül ki az ország az utolsó független közvélemény-kutató intézete, a Levada Center felméréséből. Ez visszatükrözi az ország feszült viszonyát a Nyugattal részben Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozása, részben azok miatt a vádak miatt, melyek szerint az orosz kormány kibertámadásokat szervezett nyugati országok választásainak manipulálása céljából.

A felmérés szerint a megkérdezettek 57 százaléka szerint Oroszország elszigetelt helyzetben van a világgazdaságban és -politikában. Ezzel ellenkezően látja a helyzetet a válaszadók 38 százaléka. Az oroszok 70 százaléka pozitívan ítéli meg Kínát, 82 százalékuk Fehéroroszországot, míg Ukrajnáról 39, Georgiáról 55, az USA-ról 39, az EU-ról 46 százalékuk van pozitív véleménnyel.

Ugyanakkor a Nyugat és ezen belül az Egyesült Államok megítélése a tavaszi visszaesés óta folyamatosan javul. Akkor a nyugati országok elítélték a hatóságok kemény fellépését az orosz ellenzékeik ellen. A Levada kutatása szerint az oroszok 44 százaléka szerint a Nyugat fenyegeti Oroszországot, 29 százalékuk szerint viszont potenciális szövetségese, 13 százalékuk szerint riválisa, öt százalékuk szerint ellensége országuknak. A fiatalok pozitívabban ítélik meg a nyugati országokat, mint az idősebbek.