Dr. Mohamed El-Qousy, az Egyiptomi Űrügynökség (EgSA) vezérigazgatójának nemrégiben tett nyilatkozata szerint az egyiptomi űrváros építése már javában zajlik: az összesen 23 tervezett épületből nyolc már elkészült, amelyek űrakadémiát, egy kutatóközpontot, egy műhold-összeszerelő központot és egy turisztikai múzeumot, valamint az Afrikai Űrügynökséget fognak bemutatni - írja az Africa News.

A jelenleg 123 hektáros területen épülő űrvárosban egy űrakadémia, egy planetárium, egy fejlett űrinformációs könyvtár, egy tárgyalóterem, egy külföldi delegációkat fogadó szálloda, egy műhold-összeszerelő és egy tesztközpont is helyet kap, amely a város egyik legfontosabb létesítménye.

A műholdak összeszerelési és tesztelési központjának telepítése és fejlesztése 2022 szeptemberében kezdődik, az EgypSat-2-t pedig még ebben az évben összeszerelik az új központban.

Dr. El- Qousy elárulta, hogy a közelgő COP27 konferenciára készülve az Egyiptomi Űrügynökség bemutatja az Afrikai Fejlesztési Hold projektet, amely öt afrikai országgal partnerségben jön létre.