Jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben azoknak a cseh nőknek a száma, akik alkoholfogyasztási problémákkal küszködnek – írja a Radio Praha a prágai addiktológiai klinika statisztikájára hivatkozva. A cseh nők átlagosan hat liter alkohol tartalmú italt fogyasztanak egy évben. Míg az 1980-as években tíz férfi alkoholistára egy nő jutott, jelenleg ez az arány közelebb van a négy az egyhez.

Ezzel összefüggésben a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó májbetegség a második legjelentősebb halálok a 20-tól 54 éves korig terjedő nők körében. Ondrej Sklenár, a cseh addiktológusok szövetségének elnöke úgy véli, hogy a változás összefügg azzal, hogy a rendszerváltás után szabadosabbá vált az élet Csehországban és viszonylag sok nő kapott vezetői, szakértő állásokat.

Mint mondja, az addiktológiai kórházi osztályok sok betege magasan képzett, ambiciózus nő, akit leköt a munkája. Rájuk óriási nyomás nehezedik a munkában és a magánéletben is. A stresszt sokszor próbálják enyhíteni alkoholfogyasztással. A szakértő szerint csak úgy lehet kezelni az alkoholproblémákat, hogy megtalálják azok kiváltó okát. Ezek a stresszen kívül lehetnek házassági vagy válási problémák, kiüresedés, boldogtalanság.

A probléma kialakulása napi egy-két pohár bor ivásával kezdődik, ami két-három üveg elfogyasztásáig bővülhet. Ezt követi a kontroll elvesztése, amikor a páciens már nem tudja mennyi alkoholt is visz be a szervezetébe. Például lehet, hogy este csak egy pohár bort akar inni, ám végül lecsusszan egy egész üveg. Ezzel párhuzamosan jelentkezik a változás másik jele, hogy az illetőnek gyengül a kapcsolata a környezetével.