Meredeken romlott az idei első félévben az euróövezeti periféria gazdaságainak szuverén adósminősége, de az euróövezeti adósságválság globális szinten is rontja az államadósok kockázati megítélését - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett új világgazdasági helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő átfogó elemzése kimutatja, hogy a nemzetközi hitelminősítő 2012 első félévében hat euróövezeti tagország adósbesorolásait rontotta összesen 16 fokozattal. Spanyolország államadós-osztályzatait a Fitch kétszer is leminősítette egyszerre több fokozattal; a spanyol adósbesorolások az idén eddig összesen öt osztattal romlottak, és a hosszú futamidejű spanyol államkötvény-kötelezettségek osztályzata jelenleg a gyenge befektetői kategóriát jelző "BBB" szinten áll.

Spanyolország adósságproblémái hétfőn ismét a piaci figyelem középpontjába kerültek, miután a tízéves lejáratú irányadó spanyol államkötvény hozama meredeken, 20 bázisponttal, a spanyol eurócsatlakozás óta nem mért szintre, 7,4 százalék környékére emelkedett.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics hétfői helyzetértékelése szerint a 7 százalék feletti államkötvényhozam önmagában még nem jelenti azt, hogy Spanyolország elkerülhetetlenül teljes körű külső pénzügyi segítségre szorul; a spanyol kötvényhozamok júniusban is átlépték a 7 százalékos küszöböt, azután visszasüllyedtek e szint alá.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor Görögország, Írország és Portugália esetében a 7 százalékos hozamszint "határozott mértékű átlépését" rövid időn belül követték a teljes körű pénzügyi mentőcsomagok, és a Capital Economics szakértői szerint a spanyol kormányt is "szorítja az idő".

A Fitch Ratings hétfői elemzése szerint a cég által osztályzattal ellátott államadósok besorolásainak kilátásai is meredek ütemben romlottak az elmúlt hat hónapban. A hétfői összesítés szerint a Fitch listáján szereplő országbesorolások 19,3 százalékára van érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás a fél évvel ezelőtti 10,3 százalék után, vagyis az idén eddig csaknem megkétszereződött a negatív kilátású szuverén osztályzatok aránya a Fitch Ratings nyilvántartásában.

A hitelminősítő a hétfői londoni elemzés szerint a nagy, fejlett ipari gazdaságok közül jelenleg tizenkettőnek az adósosztályzatára tart érvényben negatív kilátást - köztük tavaly november óta az Egyesült Államokra is -, ugyanakkor ebben az államdóscsoportban egyetlen ország besorolásain sincs osztályzatjavítás lehetőségét valószínűsítő pozitív kilátás.
A Fitch szerint a felzárkózó piaci térség "figyelemreméltó ellenállóképességről" tett tanúbizonyságot a kemény világgazdasági környezetben, ám ebben az országcsoportban is lefulladt az adósminőség korábbi javulási folyamata.

A hétfői elemzés kimutatta, hogy 2012 eddigi időszakában a Fitch mindössze egy államadósi felminősítést hajtott végre a felzárkózó térségben, jóllehet a tavalyi azonos időszakban 18, 2010 első felében pedig 13 felzárkózó térségi szuverén adós besorolásait javította.

A felzárkózó országcsoportban a Fitch Ratings az idén eddig csak két államadós - Magyarország és Egyiptom - besorolásait gyengítette, a negatív kilátások száma azonban már ebben a térségben is meghaladja a pozitív kilátásokét - áll a hitelminősítő hétfői elemzésében.