Az előző évinél jóval kevesebbet, átlagosan fejenként 4700 eurót terveznek idén megtakarítani és befektetni az osztrákok, ez ezer euróval kevesebb a tavalyinál - derül ki az Erste Bank felméréséből. A megkérdezettek 32 százaléka tervez nagyobb összegű vásárlást ebben az időszakban, s ehhez 12 százalékuk tervez hitelt felvenni. A hosszútávú vagyonfelhalmozás legjobb eszközének a legtöbbjük a lakástakarék számlát, a bankszámlát és az ingatlanvásárlást tartják. A különböző értékpapírok - részvények, kötvények, befektetési jegyek - mindössze a negyedik, ötödik és hatodik helyet foglalják el a befektetések népszerűségi listáján.

Az Erste szerint saját ügyfelei körében is érezhető az említett tendencia, a banknál az emberek egyre kevesebb pénzt akarnak betéti számlákon tartani, leginkább a rendkívül alacsony kamatok miatt - mondta Perer Bosek, a bank igazgatóságának tagja. Ezzel párhuzamosan az emberek többet terveznek fogyasztásra költeni.

A megkérdezettek 61 százaléka a megtakarítását bankszámlán kívánja tartani, 54 százalék lakástakarékos konstrukcióban, 37 százalék pedig különböző életbiztosítási konstrukciókban. Mindössze 10 százalék tervezi részvények és kötvények vásárlását és szintén 10 százalék az aranybefektetést tervezők aránya. Magánnyugdíjpénztárba az emberek 30 százaléka fizet rendszeresen valamilyen összeget, 17 százalékuk viszont semmilyen formában nem tervez megtakarítani. Az átlagos megtakarítása ráta ugyan némi emelkedést mutat, azonban változatlanul alacsony, mindössze 6,4 százalék - írta a bank elemzése.

A válaszadók átlagosan 68 200 euróra tették azt az összeget, amelyre idén szükségük lehet, ez 10 ezer euróval alacsonyabb a tavalyinál. Bár minden harmadik ember tervez valamilyen nagy összegű vásárlást (lakás, autó, bútor), ehhez 80 százalékuk már meglévő megtakarításaot akarja felhasználni, 12 százalék venne fel ehhez hitelt, 6 százalék kérne kölcsön a családjától esetleg barátaitól.